Бронзовите медали спечелиха Борис Михов (10 клас, СМГ), Александър Гатев

...
Бронзовите медали спечелиха Борис Михов (10 клас, СМГ), Александър Гатев
Коментари Харесай

Наши ученици спечелиха 4 медала на една от най-престижните олимпиади по информатика

Бронзовите медали завоюваха Борис Михов (10 клас, СМГ), Александър Гатев (10 клас, СМГ), Атанас Димитров (12 клас, СМГ) и Веселин Маркович (10 клас, МГ Варна). Техни ръководители са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Енчо Мишинев (Radix Trading LLC).

" Достойно показване на българския тим на 35-тата Международна олимпиада по информатика (IOI) в Сегед, Унгария. След едно от най-сложните издания на олимпиадата и тежка битка със дилемите и изискванията, относително младия ни тим завоюва 4 бронзови оценки. Поздравления на участниците и всички забъркани в тяхната подготовка. Пожелаваме още повече триумфи на всички тях, тъй като този тим занапред ще разгъва капацитета си ", съобщи незабавно след награждаването ръководителят Илиян Йорданов.

Инициативата за осъществяване на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 година акад. Благовест Сендов прави предложение на 24-тата генерална конференция на ЮНЕСКО. Като още през 1989 година се състои първата олимпиада, а България е хазаин. Надпреварата се организира в Правец и първият ръководител на Международната олимпиада по информатика е акад. Петър Кендеров. Днес надпреварата събира участници от над 80 страни.

Кои са новите медалисти?

Атанас Димитров тази година приключи СМГ и това ще му е второто присъединяване в националния тим. Той се интересува от информатика още от 6 клас. Учителят му Иван Тончев го е въодушевил да взе участие в районните надпревари, където се показва отлично. Най-престижните оценки, които Атанас печели от международни надпревари, са сребърен орден от Международната олимпиада предходната година и златен орден от Балканиадата.

Веселин Маркович е възпитаник в 10 клас в МГ " Д-р Петър Берон ", Варна и за първи път е определен в националния тим по информатика. Той стартира да се занимава със спортна информатика още в 5 клас. Благодарен е на учителката си Юлия Димитрова, която с изключение на, че го е научила, го и стимулира да дава най-хубавото от себе си на всяко съревнование. На международни надпревари до момента Веселин е спечелил два сребърни медала от Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI, от Romanian Masters in Informatics има завоювани два златни и един бронзов орден, и сребро от Балканиадата. Също по този начин тази година той бе част от националния тим по математика и завоюва бронз от Международната олимпиада.

Борис Михов е възпитаник в 10 клас в СМГ и за първи път е част от старшия народен тим. Той се интересува от информатика още от 5 клас. В света на програмирането го вкарва учителят му Явор Никифоров, а триумфите си в надпреварите си дължи на Петър Петров и Илиян Йорданов от школа " Олимпийци ". Борис е нееднократен медалист от международни надпревари, като е взел участие на Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI, Romanian Masters in Informatics, Балканиадата по информатика, InfO(1)cup и други, като е златен медалист от Жаутиковската олимпиада.

Александър Гатев е възпитаник в 10 клас в СМГ и за първи път е определен в националния тим. Той се интересува от спортна информатика от 5 клас и стартира да върви по шампионати. Най-голям принос в развиването му като играч имат Илиян Йорданов и Петър Петров. На интернационалните шампионати Александър печели сребърен орден от Жаутиковската олимпиада, злато от Innopolis Open и сребро от Международен есенен шампионат по информатика (IATI).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР