Бронзова кула с височина от 14 метра ще се издигне

...
Бронзова кула с височина от 14 метра ще се издигне
Коментари Харесай

Бронзова кула ще се издигне на мястото на мавзолея в София

Бронзова кула с височина от 14 метра ще се издигне на мястото на разрушният през 1999 година мавзволей на Георги Димитров в Градската градина в София. Проектът наименуван " Бронзовата къща " е дело на живеещия в Австрия български ваятел Пламен Деянофф.

Поводът за слагането й е идното българско председателство на Съвета на Европейския съюз, като кулата ще сложена до края на годината и ще остане най-малко до края на значимото събитие.

Днес в Съюза архитектите в България Петър Деянофф показа публично " Бронзовата къща ". Преди това планът бе показан на събития в Софийската градска художествена изложба, Националната художествена академия и в посолството на Австрия в България.

Поставянето на " Бронзовата къща " на мястото на някогашния пантеон е била определено от направление " Архитектура и градоустройство " към Столичната община, откъдето са ангажирани да издадат разрешенията.

Според Пламен Петрофф изборът е добър, тъй като " за последните 20 години мястото е единствено една локва, в която от време на време се появяват и жаби " . По думите му огромната концепция е на централно място в столицата да бъде ситуирано произведение на модерното изкуство, което до момента не е правено.

 Виртуална дигитализия на плана
© Столична Община

Виртуална дигитализия на плана " Бронзовата къща "

" Използването на това пространство в настоящо време ще ни помогне да преодолеем контузиите от предишното " , уточни Петрофф. Освен това приземното пространство на творбата ще може да бъде употребявано за разнообразни събития.

Петрофф описа, че работил по плана от 12 години, като задачата му е била да показа традициите на българското изкуство и архитектура посредством формата на модерното западно изкуство . За пример той избрал " Хрельовата кула " в Рилския манастир, тъй като съгласно него тя е превъзходен образец за достиженията на средновековната архитектура на България. Избрал бронз, тъй като е материал, който показва достойнство.

Вдъхновение за плана си черпил и от дърворезбите в къщите в Арбанси. Нерекъл скулптурата си " къща " по образеца на сходни планове на свои сътрудници от Европа.

Кулата е направена в цех в Германия, който единствен е приел предизвикването, описа Петрофф, като уточни, че " Бронзовата къща " коства повече от 3 млн. евро. Това е най-големият план на статуя и по тази причина през всичките 12 години на разработка е желал творбата да бъде показано точно в София.

Според него " Бронзовата къща " ще свърже България и Австрия, която ще одобри председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 юли 2018 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР