Бронзова фигура, дело на Хенри Мур, се очаква да счупи

...
Бронзова фигура, дело на Хенри Мур, се очаква да счупи
Коментари Харесай

Скулптура на Хенри Мур ще бъде продадена на търг за рекордна сума

Бронзова фигура, дело на Хенри Мур, се чака да счупи върха за най-скъпа статуя на английски създател, когато бъде продадена на търг в Ню Йорк през ноември, заяви електронното издание на " Гардиън ".

Полуабстрактната " Легнала фигура " е избрана като " изверг " и произведение на изкуството, което е по-добре да не бъде показвано при първото си показване на националната галерия Фестивал на Англия през 1951 година, разяснява Българска телеграфна агенция.

Аукционна къща " Сотбис " я предлага на търг, като първичната цена е 30 - 40 милиона щатски $ (27,2 милиона английски лири - 36,2 милиона английски лири) - най-високата за творба на Мур и за английски създател изобщо. Рекордът се държи от друга версия на " Легнала фигура ", която бе продадена за 24,7 милиона английски лири през 2016 година

Фигурата, показана на националната галерия в средата на предишния век, е дадена чартърен на Шотландската национална изложба за модерно изкуство в Единбург през 1956 година и е там до през днешния ден.

Оригиналът на творбата е в сбирката на музея " Тейт ", а други нейни версии са в сбирки по света, в това число в Националния музей за модерно изкуство в Париж.

" Сотбис " предлага на търг единствената от седемте версии, която била непокътната от семейство на Мур. Статуята е продадена на частен колекционер през 70-те години. На 14 ноември тя за пръв път ще бъде препоръчана на търг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР