Бронетранспрортьорите, които България реши да дари на Украйна още през

...
Бронетранспрортьорите, които България реши да дари на Украйна още през
Коментари Харесай

Българските БТР-и, които тръгваха за Украйна преди седмици, са още в София

Бронетранспрортьорите, които България реши да подари на Украйна още през юли 2023 г, към момента са в България, а повода за това е " външна логистика ". Обяснението пристигна от заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов, който отговори на запитване от депутата от " Да, България " Ивайло Мирчев. Преди дни той изиска пояснение за забавеното изпращане на 100-те остарели български БТР към Украйна.

" Вътрешната процедура по извозването на непотребните БТР-и на жандармерията на територията на страната приключи, те са събрани на едно място в София. По отношение на извозването на тази техника от България към Украйна, да, тя към момента е тук. Изчаква се румънска компания да разгласи графика на транспортиране на техниката ", изясни Запрянов в ефира на Българска национална телевизия тази заран.

Зам.-министърът обясни, че събирането на БТР-ите в България е лишило единствено месец, само че процедурата е по-дълга.

" Процедурата е следната: ние заявяваме тези БТР-и на Международния координационен център. Три пъти идваха техните специалисти, с цел да образуват товар, да възнамеряват това количество техника като пакет за превозване. След това провеждат намирането на транспортна компания по какъв начин да се случи това ", изясни зам.-министърът.

По думите му финансирането на транспортацията ще бъде 100% външно, само че това забавя процесите на доставка на военна помощ за Украйна. Именно по тази причина в Министерството на защитата се провеждали разисквания за въвеждане на вътрешно национално финансиране, което да форсира работата.

Решението на Народното събрание за безплатно даване на остарели БТР-и от складовете на Министерство на вътрешните работи беше взето още през юли 2023 година - месец и половина след началото на ръководството на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ.

Споразумението сред двете държавни управления беше подписано през август в София и ноември 2023 година в Киев от двете страни.

Ратификацията му обаче се забави чак до декември 2023 година, тъй като президентът Румен Радев се опита да я спре с отлагателно несъгласие.

На 2 февруари 2024 година военният министър Тодор Тагарев заяви, че към този момент е почнало превозването на машините към Украйна. Първата стъпка обаче е била окомплектоването на машините за бъдещото им изпращане към нападнатата от Русия страна.

Атаката от страна на " Да, България " против МО идва на фона на многократните предизвестия на Бойко Борисов, че ГЕРБ може да изиска промяната на Тодор Тагарев като министър на защитата при ротацията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР