Броени дни преди парламентарния вот на 11 юли Конституционният съд

...
Броени дни преди парламентарния вот на 11 юли Конституционният съд
Коментари Харесай

КС: Машинното гласуване не противоречи на основния закон |

Броени дни преди парламентарния избор на 11 юли Конституционният съд разгласи, че машинното гласоподаване не опонира на главния закон.

На тези избори за първи път ще се гласоподава напълно с машини. Изключение вършат секциите под 300 души, лечебните заведения, домовете за остарели хора, при гласоподаване с преносима изборна кутия. Вотът ще е с хартиена бюлетина и когато заради зародили непреодолими условия машинното гласоподаване се окаже невероятно.

Машинното гласоподаване стигна до Конституционен съд по тъжба на 66 депутати от ГЕРБ, в която се споделяше, че се нарушава правилото за „ равно изборно право ". Оспорени бяха съвсем всички изменени от 45-ото Народно заседание разпореждания от Изборния кодекс. По част от тях съдиите не са били единомислещи. По текста за машините на изключително мнение са били петима конституционни съдии.

В решението си Конституционен съд поставя знак на тъждество сред хартиената бюлетината и нейния машинен еквивалент.

" По своята същина бюлетината за машинно гласоподаване не е нищо друго с изключение на преместване и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен притежател ", пишат в претекстовете си съдиите.

Според висшите магистрати това, че в дребните секции се гласоподава на хартия, не е дискриминация, защото нито лимитира права, нито дава привилегии.

" Начинът на подаване на гласа – с бюлетина за машинно гласоподаване, с хартиена бюлетина или по различен метод – не е обвързван с конституционно предпазено право на гласоподавателите. Щом без значение от технологията на гласоподаване, законът планува равно отнасяне на другите способи на гласоподаване и обезпечава спазването на конституционните правила на изборното право в другите хипотези, то законодателният орган е работил в рамките на допустимата законодателна целенасоченост ", акцентират от Конституционен съд.

Съдът отхвърля и тезата на ГЕРБ, че вотът с машина не е директен.

" Промяната на материалния притежател, върху който е отразен гласът на гласоподавателя, не трансформира характера на изборното право като директно ", написа в решението.

Единственият разгласен за противоконституционен текст е текстът на " ИТН ", съгласно който пропорционалната изборна система ще се ползва единствено до първите постоянни парламентарни избори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР