Броени дни преди откриването на председателят на Българския олимпийски комитет

...
Броени дни преди откриването на председателят на Българския олимпийски комитет
Коментари Харесай

Председателят на БОК Стефка Костадинова сподели очакванията си за Пекин 2022

Броени дни преди откриването на ръководителят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова даде изявление за уеб страницата на централата " bgolympic ", в което приказва са атмосферата в нашия лагер и показа упованията си за форума, който започва на 4 февруари и ще продължи до 20-о число на месеца:
- Г-жо Костадинова, още веднъж сме на олимпийска „ писта “ след супер страстите в Токио, този път в очакване за Зимните игри в Пекин…
- Така е, няма и половин година след края на Летните игри и ето, че към този момент сме на прага на Зимната олимпиада в Пекин. На 4 февруари огънят в китайската столица ще озари още веднъж света със признака на най-благородните и известни надпревари в историята на човечеството. Една от най-големите и мощни страни на планетата приема за повторно олимпийците, а Пекин става първият в историята град домакинствал както на летни, по този начин и на Зимни игри.
- Домакините провеждат Олимпиадата в комплицирана здравна конюнктура и при геополитическо напрежение, какви са упованията и прогнозите?
- Целият свят към този момент от две години е доста друг, спортът също. Няма по какъв начин – би трябвало да се съобразяваме с новите действителности, значимо е, че игрите ще се състоят и младежите от целия свят ще се съберат за следващата си олимпийска среща. Убедена съм, че домакините ще провеждат всичко съвършено във връзка с уреди и логистика. Споделям мнението на президента на МОК Томас Бах, че спортът не трябва да се политизира, той е предназначен да сплотява нациите, а не да ги разединява, което е и един от главните олимпийски правила. Това ще е първото световно събитие, което се организира по проект след експлоадирането на пандемията. Светът сега минава турбулентен стадий от развиването си и тъкмо Олимпиадите със своите светли идеали и правила могат да вдъхнат убеденост и вяра на цялото човечество в тези сложни времена. Младите хора, обединени в своите разлики, са призвани посредством срещите си в спорта да покажат, че дружно можем да преодолеем несгодите и да вървим към разцвет. Тъй че, да пожелаем триумф и паметни мигове за уредници, участници и фенове.
- С какви усеща и очаквания изпращате българските олимпийци за Пекин?
- Първо дано припомня, че от дебюта си през 1936 година, България извървя дълъг път с цел да се утвърди измежду авторитетните страни в зимнитеспортове. С триумфите до момента, с шестте медала - единият от които златен, страната ни може да се гордее с постигнатото в белите олимпийски стартове, в които приоритет е спазването на феърплей и почит към противника. Нашият тим за Пекин е сплав както от опитни състезатели, някои от тях отпътуват на своята четвърта олимпиада, по този начин и от дебютанти, които за първи път ще изпитат вълненията от неповторимата атмосфера на игрите. Искам дружно, като нация да ги поздравим и да благодарим на всеки един от тях за извоюваното право да започва и да мери сили с най-хубавите на планетата. Благодарност и за техните треньори, за хората от щабовете и федерациите, за всички спомогнали за класирането на Олимпийски игри. Сам по себе си този факт към този момент е една напълно немалка победа.
- Бихте ли се заели с прогноза за представянето ни в Пекин…
- Нека не натоварваме авансово нашите олимпийци с прогнози и упования. Помните какво се случи в Токио и по какъв начин макар отрицателните намеци на изпроводяк, българите записаха невероятни триумфи в японската столица. Сега за Пекин също имаме своите действителни шансове за триумф. Например в биатлона – обичайно мощен наш спорт, построил през годините влиятелна школа. В алпийските ски един български гений сега прави възторг за международната купа, в сноуборда и в ски-скока към този момент десетина година двамата ни представители са непрекъснато в международния хайлайф. Без да е навършила 20 години нашата млада звезда във фигурното пързаляне към този момент записа влиятелни класирания на европейската и международна сцена, освен това в един от най-популярните спортове… Нека просто пожелаем от сърце триумф на българските олимпийци в Пекин. Вярвам, че те ще носят с горделивост родните екипи с герба и ще покажат максимума от своите благоприятни условия. Нека ги подкрепим като представители на една мощна духовно и физически нация.
- И на тази олимпиада спортистите с изключение на с съперниците си ще се преценяват и с невидимия противник - вируса…
- За жал е по този начин и нека е за последно. Виждате по какъв начин вирусът непрестанно „ нападна “ спортисти и надпревари, нарушава подготовката и опциите за изява. Освен това спортът без фенове е напълно друг и някак ощетен. Добре че, в този момент в Пекин конкуренциите най-малко ще бъдат с аудитория, въпреки и единствено от локални хора. Вярвам, че скоро всичко това ще отмине и спортът ще се възстановява. Българският олимпийски комитет още веднъж дефинира специфичен „ Ковид офицер “, който ще бъде от самото начало с делегацията. Благодаря на екипа на БОК, постарал се както постоянно да обезпечи всичко належащо като условия, превоз, посрещане, настаняване, медицински грижи и логистика, с цел да могат българските спортисти да мислят единствено за сполучливото си показване на Олимпиадата.
- В умозаключение, вашите пожелания за идната олимпиада…
- Желая здраве и хубави дни за участници, посетители и уредници на ХХІV зимни олимпийски игри. А на феновете, слушателите и читателите у нас – доста приятни безредици и страсти с изявите на международните спортни звезди и - надяваме се - с триумфите на българските олимпийци. На добър час, Пекин 2022!.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР