Броени дни остават до началото на българското председателство на Съвета

...
Броени дни остават до началото на българското председателство на Съвета
Коментари Харесай

Важните решения, които ще се вземат по време на българското европредседателство

Броени дни остават до началото на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Кои ще са значимите тематики, по които европейските политици ще вземат решение, вижте в репортажа на Теодора Лапшова.

Европейската вероятност пред Западните Балкани и развиването на района е една от най-важните тематики, които ще се дискутират през идващите 6 месеца. Другите водещи тематики, по които европейските водачи ще работят, са отпадането на роуминга и усилването на икономическото съдействие сред страните от Балканите. Меморандумът, подписан сред България и Сърбия за отпадането на таксите при диалози през декември 2017-а, е единствено първата стъпка. Очаква се по време на председателството да бъдат взети значими решения за подобряването на цифровата съгласуваност.
Лиляна Павлов, министър за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз: "... освен роуминг такси, широколентов достъп, wi-fi, това поддържа също бизнеса. "
Миграцията и единната система за сигурност на Балканите ще бъдат във фокуса на диалозите сред евролидерите.
Лиляна Павлов, министър за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз: " За Западните Балкани би трябвало да сме доста деликатни в случай че желаеме мир и непоклатимост, която е извънредно значима за нас и освен за нас и за района на Балканите. Там би трябвало една целенасочена поддръжка в разнообразни измерения и политически, и стопански измерения, само че и от позиция на сигурност. Не ги ли въвлечем в единна система за сигурност във всички аспекти на сигурността ще е доста мъчно. "
По време на българското председателство ще се дискутира бъдещата финансова рамка 2020+ и промяната на кохезионните фондове, които финансират планове за възстановяване на транспортната инфраструктура и околната среда. Очаква се да бъдат гласувани и регламенти за европейската просветителна политика, а програмата за продан на задгранични студенти " Еразъм+ " ще бъде преразгледана.

По време на българското председателство ще стартира и разискването на новата Европейска младежка тактика.
Илина Мутафчиева, ръководител на Националния юношески конгрес: " В рамките, на която ще бъдат включени разнообразни юношески организации. Като младежите със слухови проблеми, младежи от дребни обитаеми места, младежи свързани с просвета, изкуство или друга активност. "
По време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да създадем четири значими стъпки по Брекзит. Според основният договарящ на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние това са подготовката на наставления за договарянията по преходния интервал, правене на план на контракта за отдръпване на Обединеното кралство от Европейски Съюз, предоставяне на мандат на Комисията да договаря с Лондон за преходния интервал и разработване на обща позиция по бъдещите връзки на Европейски Съюз с Англия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР