Броени дни ни делят от първата триседмична обиколка в колоездачния

...
Броени дни ни делят от първата триседмична обиколка в колоездачния
Коментари Харесай

Джиро д`Италия 2023: Всичко, което трябва да знаете

Броени дни ни разделят от първата триседмична обиколка в колоездачния сезона, а точно Джиро д'Италия. Обиколката ще се организира сред 6-28 май и още веднъж ще ни предложи епични борби, запаметяващи се моменти и доста страсти в 21 спортни дни. Нека надникнем върху общата характерност на Джирото, стадиите, които ни чакат и огромните любимци за розовото трико.

Обиколката на Италия ще ни предложи комплицирано и разчупено трасе, а колоездачите ще изминат 3489 километра за трите седмици на надпреварата.

G O O S E B U M P S
— Giro d'Italia (@giroditalia)
Етап 1:

Първият стадий е самостоятелно тичане по часовник с дължина 19.6 километра. Началото на Джирото ще е на крайбрежието Трабочи в провинция Киети. Маршрутът минава минава най-много край морската линия. Етапът приключва в град Ортона с технични последни километри с доста завои. Все отново трасето облагодетелства типичните часовникари поради дългите прави в първата си част, а в самия край има и леко нанагорнище, което може да разбърка съществено първите позиции. В борба още от първия ден най-вероятно ще се впуснат даже любимците за генерално класиране, като Ремко Евенепул и Примож Роглич, които се оправят отлично и с бягането по часовник.

Етап 2:

Вторият стадий остава в същата провинция, което е обикновено. Той е с дължина от 201 километра сред Терамо и Сан Салво. Това е характерен стадий за спринтьорите в надпреварата, които оптимално ще се възползват от дребното си шансове. В стадия има две алегорични изкачвания, които са от четвърта категория, както и два спринта сред наградите за катерачи. Интересното е, че вторият промеждутъчен спринт е на най-сериозното нанагорнище, само че ще носи бонус точки единствено за цикламеното трико, само че не и за това за най-хубав катерач. Финалът още веднъж ще е комплициран с кръгово един километър и половина преди финалната линия и изострен десен завой тъкмо при навлизането в последния километър.

Етап 3:

Това към този момент е една концепция по-сложен стадий с две изкачвания в серия 40 километра преди финала. Разбира се, първото от тях е единствено от трета категория, а второто от четвърта, само че въпреки всичко може да има разкъсвания в групата или опит да се изтърсят спринтьорите, защото сред двете награди за катерачи има напълно малко равни километри. Иначе стадият се движи още веднъж по морското крайбрежие и може да има опасности за мощен вятър и оформянето на ветрила в колоната. Със сигурност всички ще са доста деликатни в този трети ден от Джирото, който е сред градовете Васто и Мелфи. Спринтьорите, които се оправят с изкачвания ще са измежду любимците, само че последният километър още веднъж е доста сложен и не е за подценяване. Той стартира със втурване и има няколко остри завоя в него, а последните метри от финала са на леко нанагорнище от 5%.

Етап 4:

Четвъртият ден от обиколката ще предложи първата действителна борба за генералното класиране. Въпреки че стадият е оценен на три звезди компликация, в него има три изкачвания от второкласен, а финала е точно след едно такова. Да, последните три километра са равни, само че преди тях има доста съществено нанагорнище. Дължината на стадия е 175 километра и събира над 3500 метра денивелация. Още от старта колоездачите ще тръгнат по начупен и хълмист терен с няколко изкачвания, които даже нямата категория от уредниците на Джирото. В средата на стадия има 2 съвсем 20-километрови изкачвания, които въпреки всичко са на стълбички и имат няколко заравнявания в тях, само че въпреки всичко ще са извънредно тежки. За край колоездачите ще би трябвало да се оправят с нанагорнище също от второкласен с дължина от 9.6 километра и междинен надолнище от 6.2 %. То стартира с лек противонаклон, само че става доста по-сложно поради междинната си част, която поддържа приблизително 9.4%, а има стръмни секции, които минават даже 11% надолнище.

Етап 5:

Петият стадий е до Салерно и на пръв взор е добър за спринтьорите. Дължината му е 171 километра, само че същинското равно стартира едвам 40 километра преди финала. Преди това трасето е много начупено и даже има някои съществени изкачвания, които не са категоризирани.

Етап 6:

Отново стадий, който е с равнинен край и е за най-бързите мъже в колоната. Дължината му е 162 километра и е в Неапол. Финалът е на идеална права повече от километър дълга, тъй че положителното извеждане ще е основен фактор.

Етап 7:

Същински планински стадий, който ще е значим за генералното класиране. Дължината е 218 километра, а денивелацията е близо 4000 метра. След 60 километра по равното, колоездачите ще се насочат към едно нанагорнище, което не е категоризиране. Веднага след неговото втурване колоната ще се насочи по нанагорнище от второкласен. В последните 40 километра има две изкачвания, първото от второкласен, а последното е с първа категория. Те обаче са в серия, като сред тях няма отмора, а още начупен терен, което прави извънредно комплицирани 40 километра.

Етап 8:

Отново комплициран стадий, като компликациите ще бъдат в последните пет километра, когато има няколко стръмни изкачвания. Последното от тях приключва шест километра преди финалната линия, а по-късно следва стръмно втурване. Общата дължина на стадия е 207 километра.

Етап 9:

Деветият стадий е извънредно значим за генералното класиране, защото е самостоятелен часовник с дължина от 30 километра. Трасето е напълно равно и комфортно за положителните часовникари. Очаква се колоездачи като Ремко Евенепул и Примож Роглич да нанесат огромния си удар против другите любимци за генералното класиране, точно в часовника.

Етап 10:

Отново стадий, който стартира мъчно с изкачвания, само че във втората си част е равнинен и спринтьорите ще имат късмет да сграбчен друга победа. Дължината на стадия е 196 километра, а финала е извънредно комфортен за спринт, защото допълнително от три километра няма завой преди финалната линия.

Етап 11:

Нов късмет за спринтьорите, стадий с дължина от 219 километра с три категоризирани изкачвания, които обаче няма да затруднят съществено колоездачите. Финалът обаче е комплициран, защото в последните метри има изострен десен завой. Позицията и извеждането на спринтьорите ще бъдат от извънредно значение.

Етап 12:

Дължината на този стадий е 179 километра и е относително по-тежък, защото има нанагорнище от второкласен, което се преодолява 26 километра преди края на стадия. Трудно чистите спринтьори ще оцелеят, само че е по-вероятно да се стигне до спринт в дребна група, в сравнение с съществени разкъсвания и офанзиви на огромните любимци за генералното класиране. Разбира се, има късмет и откъсналата се група да стигне до етапната победа.

Етап 13:

Това е един от най-тежките стадии в тазгодишната Обиколка на Италия. В 207 километра са събрани три съществени изкачвания, като първото Гран ранг Бернардо е със специфичната категория „ чима копи “. Тя се дава на най-високата надморска височина в надпреварата. Колоездачите ще се изкачат до 2469 метра. Това е причина за един извънредно сложен и значим стадий в Джирото, защото разликите могат да бъдат огромни. Две изкачвания от първа категория поставят завършек на стадия.

Етап 14:

Отново стадий със съществено нанагорнище от първа категория, което обаче е в първите 50 километра на деня, а по-късно следва втурване и идеално равно. Етапът е добър късмет за спринтьорите или откъснала се група да победи.

Етап 15:

Още един планински стадий с четири категоризирани изкачвания. Финалът е на втурване след стръмно нанагорнище, което продължава към един километър.

Етап 16:

Шестнайстият стадий ще предложи 203 километра и над 5200 метра денивелация. В тази дължина са събрани пет изкачвания, като колоната и финишира на такова. От тях две са с първа категория, в това число последното. Трудностите ще бъдат доста.

Етап 17:

Може би най-равният стадий, който е съвършен за спринтьорите. В последните 2 километра обаче има 4 рискови завоя, за които колоездачите би трябвало да внимават.

Етап 18:

Още един планински стадий, който предлага пет изкачвания, като още веднъж две са от първа категория, а деня приключва с две изкачвания от второкласен в серия. Дължината на стадия е 161 километра.

Етап 19:

Заедно с тринайстия стадий, това ще е измежду най-тежките дни в Джирото. Дължината на стадия е 183 километра и събира пет изкачвания в 120 километра от трасето. Три от тях са от първа категория, в това число и финалното.

Етап 20:

Третият етап с самостоятелно тичане по часовник, който обаче е разграничен на две елементи – равна и съществено нанагорнище за край. То е с дължина от 7.3 километра в общата от 18.6. Изкачването е със междинен надолнище от зашеметяващите 12.1 %, а в първата си част има стръмни секции, които надскачат и 18%.

Етап 21:

Парадният стадий в Рим с дължина от 135 километра, когато борбата за генералното класиране е към този момент решена. Последният ден от Обиколката на Италия ще ни предложи кралски спринт по сходство на Тур дьо Франс.

Големите любимци:

Ремко Евенепул е измежду най-големите любимци за продобиване на розовата фланелка. Младият белгиец, който победи в Обиколката на Испания през предходната година, се намира в страхотна форма и го потвърди с втората си поредна победа в монумента Лиеж-Бастон-Лиеж. Световният първенец от сезон 2022 влиза в Джирото като любимец и поради трасето, което му подхожда. Трите часовника несъмнено са в негова изгода. Той ще бъде подкрепян от сериозен тим.

Другият главен любимец е Примож Роглич. Словенецът тази година ще заложи на Обиколката на Италия. Той завоюва безапелационно и двете съревнования, в които взе присъединяване, а точно Тирено-Адриатико и Обиколката на Каталуня. В двете завоюва и общо пет стадия. Намира се в страхотна форма и се оправя повече от добре с часовниците, даже може да се опълчи на Ремко в тези стадии. Роглич ще разчита и на тим от катерачи, който да му оказва помощ в сложните стадии.

Отборът на Бахрейн влиза с Джак Хейг и Дамиано Карузо. И тримата са в добра форма с няколко подиума в последните си надпревари. Хейг стана трети в Обиколката на Алпите, а преди този момент влезе в топ 10 и на Париж-Ница. Състоянието му, наподобява, се усъвършенства. Опитният Карузо, който през 2021-а стана втори в Джирото, приключи на трето място в Обиколката на Романдия. Третият коз в отбора е Сантиаго Буитраго.

Александър Власов е различен от любимците, макар че имаше проблеми от началото на сезона и не сподели най-хубавото от себе си. Неговият съотборник Ленърд Кемна пък се намира в добра форма и може да му оказва помощ, да търси персонален триумф в сложните стадии със съществени изкачвания, като трикото за най-хубав катерач, или пък за какво не – да се бори за генералното класиране, в случай че Власов закъса.

Хю Карти влиза с упоритости в Джирото, откакто записа осмо и второ място в италианските съревнования, затова Тирено-Адриатико и Обиколката на Алпите. Голям проблем за британеца ще са стадиите с тичане по часовник. Той ще бъде подкрепян от Ригоберто Уран, който на 36 години, може да се впусне в една последна борба за нещо по-сериозно в огромните обиколки.

Случаят с Тибо Пино ще е същият. Французинът влиза в един финален опит да вземе огромна победа и за какво не топ 10 в генералното класиране.

Тао Харт от Инеос ще е един от огромните съперници на Ремко Евенепул. Той не се оправя най-добре с часовниците, само че е победител от Обиколката на Италия от 2020-а година. Британецът влиза в Джирото с безапелационна победа в Обиколката на Алпите. Не можем да подценяваме и Герайнт Томас, който е кадърен на нещо огромно в Джирото. Техният съотборник Павел Сиваков може да е скритият коз на отбора и също да се бори за по-челна позиция, в случай че формата му разрешава. 

Отборът на Обединените арабски емирства ще залагат напълно на Жоао Алмейда, откакто Адам Йейтс, Хуан Аюсу и Тадей Погачар няма да вземат присъединяване в конкуренцията. Португалецът ще влезе в Джирото след предварителен лагер, откакто в края на март стана трети в генералното класиране на Обиколката на Каталуня. По-рано през месеца пък финишира втори в Тирено-Адриатико.

Сред най-хубавите спринтьори са Марк Кавендиш, Паскал Акерман, Кейдън Гроувс, Николо Бонифацио, Фернандо Гавирия и Алберто Дайнезе.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР