Броени дни ни делят от началото на тазгодишния Аустрелиън Оупън,

...
Броени дни ни делят от началото на тазгодишния Аустрелиън Оупън,
Коментари Харесай

Жребият за АО: Джокович и Кирьос в една четвъртина; огромен малшанс за Надал

Броени дни ни разделят от началото на тазгодишния Аустрелиън Оупън, чийто старт ще бъде даден на 16 януари. За втора поредна година шампионатът ще се организира без присъединяване на международния номер едно, откакто Карлос Алкарас получи травма по време на една от тренировките си, преди да замине за Австралия. Така първи подложен в схемата автоматизирано стана сънародникът му Рафаел Надал, който ще бъде в ролята и на защитаващ купата си първенец. В конкуренцията пък се завръща и деветкратният първенец Новак Джокович, който ще преследва своята 22-ра купа от Големия шлем, а ето и какво отреди изтегленият през днешния ден чоп.

Матадора получи извънредно тежък чоп, като още на старта ще му се наложи да премери сили с един от най-талантливите млади състезатели в лицето на 21-годишния Джак Дрейпър, заемащ 40-ата позиция в международната класация. Впоследствие за Рафа следва дуел против спечелилия от американското дерби сред Брандън Накашима и Макензи Макдоналд, а първият подложен, който миналогодишният първенец би могъл да срещне на пътя си, е 31-вият в схемата Йошихито Нишиока. Оттам насетне обаче задачата за испанеца се усложнява от ден на ден, тъй като в осминафиналите се оформя евентуален мач против Франсис Тиафо, от който точно бе надвит на миналогодишния US Open.

Още в четвъртфиналите бихме могли да станем очевидци на повтаряне на миналогодишния край, защото в първата четвъртина от схемата попадна и Даниил Медведев. Той ще открие акцията си против Маркос Гирон, след което пък е допустимо да срещне първенеца от последното издание на Sofia Open Марк-Андреа Хюслер. В трети кръг вероятно ще го чака Себастиан Корда, който доближи до финалния конфликт на АТР 250 конкуренцията в Аделаида през първата седмица от новия сезон, до момента в който като евентуални противници за руснака в осминафиналите наподобяват Хуберт Хуркач и Денис Шаповалов.

Стефанос Циципас предвожда третата четвъртина на схемата, като в откриващите си два кръга не се обрисува да срещне особени усложнения, защото на старта му следва среща с Куентин Алис, след което ще се изправи против спечелилия от мача сред Ринки Хиджиката и квалификант. Ботик ван де Зандсхулп, намиращ се под №32 в схемата, е първият подложен на пътя на гърка, който в осминафиналната фаза би могъл да премери сили с някого всред Яник Синер и Лоренцо Музети. Феликс Оже-Алиасим наподобява като най-вероятен противник на Циципас в четвъртфиналите, само че дотогава на канадеца може да му се наложи да преодолее съпротивата на тенисисти като Стан Вавринка, Франсиско Серундоло, Борна Чорич и Камерън Нори.

Деветкратният притежател на трофея Новак Джокович получи привидно удобен чоп, защото ще се завърне в Мелбърн с дуел против международния №75 Роберто Карбайес Баена, чиито триумфи през последната година са главно на Чаланджър съревнования. Във втория си мач сърбинът ще се изправи против Юго Делиен или състезател, тръгнал от квалификациите, до момента в който първият подложен на пътя му ще бъде най-хубавият ни тенисист Григор Димитров, който стартира против Аслан Карацев. Във етапа на осминафиналите за Ноле по всяка възможност ще следва конфликт с Пабло Кареньо Буста или Алекс де Минор, който през предходната седмица надви над Рафаел Надал на United Cup.

В четвъртината на Джокович попадна и локалният представител Ник Кирьос, с който биха могли да се срещнат в борба за място на полуфинал. На пръв взор канберецът не би трябвало да изпита усложнения в първите си два мача, тъй като му следва да започва против Роман Сафиулин, а във втория кръг да се изправи против Ришар Гаске или Уго Юмбер. В третия стадий би могъл да го чака Холгер Руне, който обаче макар сериозната си поръчка да завоюва трофея в Мелбърн отпадна още на старта в Аделаида през предходната седмица.

Тук се намира и международният №6 Андрей Рубльов, който записа две следващи загуби в също толкоз изиграни срещи от началото на сезона. Руснакът ще започва против участващия с " уайлдкард " и финалист от 2020-а Доминик Тийм, който през последните месеци от предишния сезон даде позитивни сигнали, само че все пак е надалеч от най-хубавите си дни на корта.

Каспър Рууд пък оглавява най-долната четвъртина, като жребият му отреди да открие с дуел против Томаш Махац, а по-късно да премери сили с някого всред Дженсън Бруксби и Кристофър О`Конъл. В тази част от схемата се оформи и един от най-интригуващите конфликти в първи кръг, защото още на старта ще станем очевидци на мач сред четирикратния финалист в шампионата Анди Мъри и Матео Беретини, който остави отлични усещания с играта си на United Cup. Победителят от тази среща пък ще се изправи против Танаси Кокинакис или Фабио Фонини, а по-късно вероятно ще следва конфликт с Роберто Баутиста Агут.

Александър Зверев, който трябваше да пропусне цялата втора половина от миналогодишния сезон поради травма, ще се завърне в Мелбърн против квалификант, след което по всяка възможност ще премери сили с Давид Гофен. В тази осмина се намира още Тейлър Фриц, който открива против Николоз Басилашвили, а първият подложен на пътя му се обрисува да бъде сърбинът Миомир Кецманович, който през 2022-ра се трансформира в една от изненадите на шампионата, достигайки до осминафиналите. 

Най-интересните мачове в първи кръг:
Рафаел Надал – Джак ДрейпърКайл Едмънд – Яник СинерАндрей Рубльов – Доминик ТиймРишар Гаске – Уго ЮмберФилип Краинович – Холгер РуеГригор Димитров – Аслан КарацевМатео Беретини – Анди МъриТанаси Кокинакис – Фабио ФониниАлехандро Давидович Фокина – Александър Бублик
Пълния чоп за конкуренцията можете да разгледате тук:

Men’s singles draw:

Kyrgios-Djokovic is a possible QF.

Nick got Rune in R3, Rublev in R4. Fun quarter that one.
— José Morgado (@josemorgado)

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР