Броени часове преди решаващата среща на министрите на вътрешните работи

...
Броени часове преди решаващата среща на министрите на вътрешните работи
Коментари Харесай

Австрия иска нов график за разширяването на Шенген с Румъния и България през есента на 2023г.

Броени часове преди решаващата среща на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз австрийският канцлер Карл Нехамер удостовери решението си да блокира България и Румъния при разширението на Шенгенското пространство, заяви Българска телеграфна агенция.
Още по темата
На взаимна конференция с ръководителя на Европейската национална партия Манфред Вебер във Виена той пледира за взимане на решение през есента на 2023 година. Намиращият се на конгрес на Европейската национална партия в австрийската столица Манфред Вебер изрази своето схващане на грижите и желанията на Австрия, само че не и за налагането на несъгласие.

Австрия обвързва своето единодушие за разширение на Шенгенското пространство с влизане в деяние на австрийски проект от пет точки , измежду които е и подсилване на опазването на външните граници. На въпрос на австрийската информационна организация АПА в какъв период би трябвало да бъде изпълнен този проект, Нехамер се базира на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер. Той е " задал времеви небосвод до идната есен, когато да бъде избран нова дата за гласоподаване приемането на България и Румъния ". Въз основа на обстоятелствата, да вземем за пример броя на хванатите мигранти, до тогава ще може да се получи визия за ситуацията, прогрес би трябвало да бъде маркиран и при репатриране и осъществяване на процеса на предоставяне на бежански статут в трети страни. Нехамер съобщи, че страни като България " имат потребност от нашата помощ " , базирайки се на полицейски данни за желаните миграционни направления.

Позицията на Карнер беше остро разкритикувана от неговия съпартиец и вицепрезидент на Европейския парламент Отмар Карас , съгласно който, блокадата на Шенген не способства за решение на казуса с числата на мигрантите, безконтролно е смесването на двете тематики.

Ръководителят на фракцията на Австрийската социалдемократическа партия в Европейския парламент Андреас Шидер също беше сериозен към решението на австрийското държавно да припомня за миграционните проблеми малко преди срещата на върха на министрите на вътрешните работи. " Да се поставя несъгласие на масата в този миг не е нищо друго, с изключение на доказателство за персонален неуспех и некадърност на австрийското държавно управление ". Освен това той упрекна Нехамер, че не е застъпил настоятелно миграционната тема пред унгарския министър председател Виктор Орбан и сръбския президент Александър Вучич. Защото, съгласно Шидер, в края на краищата Орбан и Вучич са виновни за " повишаването на трафика по Балканския маршрут " сега.

В известие за медиите ръководителката на НЕОС Беате Майнъл-Райсингер е призовала държавното управление да отдръпна опасността за налагане на несъгласие . " Съобщеното от Австрия несъгласие за влизане на България и Румъния в Шенген демонстрира лекомислието на австрийското държавно управление и заплашва сърцевината на европейския план: свободата ".

По-рано през днешния ден румънската телевизия Диджи 24 пък заяви, че австрийският канцлер Нехамер е декларирал, че Австрия има проблем с имиграцията и че министерството на вътрешните работи желае нов график за присъединение на Румъния и България към Шенген напролет, оповестява румънската телевизия Диджи 24.

В същото време Народното събрание на Нидерландия завърши през днешния ден процедурата по утвърждение на позицията на държавното управление в Хага за поддръжка на присъединението на Румъния към Шенген.

Миналата седмица държавното управление на Нидерландия реши да поддържа присъединението на Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство, само че съобщи, че България към момента не дава отговор на изискванията за присъединение към Шенген.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР