Броенето на бюлетините при избори да става при видеонаблюдение със

...
Броенето на бюлетините при избори да става при видеонаблюдение със
Коментари Харесай

Радев настоя за видеонаблюдение със звук при броенето на бюлетините

Броенето на бюлетините при избори да става при видеонаблюдение със тон, с цел да се понижат злоупотребите, прикани президентът Румен Радев по време на полемика " Избори - бистрота и доверие " на " Дондуков " 2. В нея вземат участие представители на ЦИК, специалисти от ДАНС и Неправителствени организации и депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Макар да бяха поканени, народни представители от другите парламентарни групи не пристигнаха.
 На първо четене: Отпадат номерата на партиите в бюлетината, видеонаблюдение в изборните секции  Въпреки рецензиите: Няма да изтеглят противоречивите промени в Наказателния кодекс
Според президента видеонаблюдението не трябва да се ползва при самото гласоподаване, с цел да се резервира тайната на вота. За сметка на това той упорства наблюдението с камери да обхване процеса от отваряне на урните, броенето на бюлетините и попълването на протоколите , като на записа да се чуват и диалозите на членовете на секционните комисии .

" Проблемите в изборния развой се уголемяват сензитивно, има сигнали по какъв начин се подменят протоколи ", съобщи президентът.

„ Нашата цел е да дискутираме проблемите в изборния развой, да ги идентифицираме, да предложим ограничения за тяхното ограничение. В обществото би трябвало да има спор. Най-важното е да има бистрота. Прозрачността е един от правилата, на които се построява доверието в изборите “, добави президентът. Той уточни, че нередности и сигнали има в броенето на бюлетини, съставянето на протоколи и в предаването и отчитането им в секционните изборни комисии. 

„ Проблемите се уголемяват сензитивно. Чувам изказвания, че в Европа няма машинно гласоподаване, видите ли Холандия се отхвърлиха от него. Това са въпреки всичко повърхностни доводи. В Холандия при парламентарни избори, при изборна интензивност над 80%, процентът на недействителния бюлетин е 0,4. В България при изборна интензивност малко над 50%, недействителните бюлетини са 5% и 6,3 % ", уточни Радев. Според него това е огромно отклоняване и деформиране на изборния развой, което води до замяна на съотношението на политическите сили в Народното събрание. „ Това значи цяла една партия-малък съдружен сътрудник, виждаме какво е неговото значение, да го няма в българския парламент ", каза президентът.

Според него причините за тези отклонения могат да бъдат ниска просветеност, слаба подготовка на изборната комисия, само че и изцяло съзнателни. " Има други сигнали и то съществени по какъв начин се манипулират резултатите в протокола. Това за мен е неприемливо, само че е реалност. Има сигнали за това какво се прави с втория формуляр от протокола. Има съществени проблеми, които тук би трябвало да решим “, разяснява Румен Радев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР