Британците се подготвят за празничен сезон със закъсняващи пратки, отменени

...
Британците се подготвят за празничен сезон със закъсняващи пратки, отменени
Коментари Харесай

Най-големите стачки от 30 години насам парализират Великобритания

Британците се приготвят за празничен сезон със закъсняващи колета, анулирани влакове и липса на медици, защото стотици хиляди работещи ще стачкуват в следващия трагичен епизод на рецесията с високата цена на живота, написа Quartz.

Членове на профсъюзи в железниците, автобусните транспорти, пощите, здравни бранш и граничните управляващи ще стачкуват през декември в границите на най-голямата протестна вълна на Острова от 1989 година насам. Недоволството им е породено от също толкоз невиждана за последните десетилетия инфлация (с 41-годишен връх) и опасенията, че милиони хора няма да могат да си разрешат дори да отопляват домовете си.
 41-годишен връх на инфлацията във Англия
41-годишен връх на инфлацията във Англия

Правителството обмисля повдигане на налозите

Специфичните претенции са разнообразни, само че общ е апелът за повишение на заплатите, с цел да могат възнагражденията да отговорят на затруднената финансова обстановка.

Кой и по кое време?

Първи още от 7 декември повлякоха крайник учителите в Шотландия. От през вчерашния ден с изключение на тях стачкуват и автобусните водачи. Днес има стачка на Кралските пощи. Тепърва предстоят още доста демонстрации в системата на превоза, а на 15 и 20 декември се чака до 20 000 медицински сестри да спрат работа.

Точно към Коледа и Нова година пък ще има стачки на граничните управляващи, което ще трансформира в същински призрачен сън пътуването през английските летища.

Спомени от времето на Тачър

Според калкулации на " Файненшъл Таймс " към 1 млн. работни дни ще бъдат изгубени поради митингите през този месец. Това е огромен удар, само че не колкото огромните стачки по времето на Маргарет Тачър.
 Инфлацията при храните във Англия стигна най-високия % регистриран в миналото
Инфлацията при храните във Англия стигна най-високия % регистриран в миналото

При пресните храни растежът е над 12%

Най-скорошното огромно неодобрение е в края на ръководството ѝ - през юли 1989 година близо 2,5 млн. работни дни не са били осъществени поради стачки. Следвоенният връх пък е при започване на нейния престой на " Даунинг Стрийт " - през " Зимата на английското неодобрение " през 1979 година е изчислена загуба в размер на 12 млн. работни дни.

Какво ще направи Сунак?

Британският министър председател Риши Сунак и неговото консервативно държавно управление се пробват да лимитират резултата от идните стачки. По думите му " в случай че профсъюзните водачи продължат да бъдат неразумни, мой дълг е да защитя живота и благосъстоянието на английското общество ".

Така се появи и проектозакон, който регламентира минимално ниво на транспортното обслужване по време на стачките. Армията пък може да поеме паспортния надзор и незабавната здравна помощ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР