Британците с лекота се съгласяват: осъществяването на Брекзит е огромно

...
Британците с лекота се съгласяват: осъществяването на Брекзит е огромно
Коментари Харесай

Петте грешки на Тереза Мей

Британците с лекост се съгласяват: реализирането на Брекзит е голямо предизвикателство. Но като направи поредност от стратегически неточности през последните три години, английската министър-председателка Тереза Мей направи задачата още по-трудна.

Припряност
Дошла на власт през юли 2016 година, малко след референдума за участието в Европейски Съюз на 23 юни 2016 година, консервативната лидерка е под мощен напън да задейства член 50 от Договора от Лисабон, който планува период от две години за осъществяване на излизане от Европейски Съюз.
Тя го прави през март 2017 година, което ретроспективно наподобява доста късо време за сполучливо реализиране на толкоз комплицирана интервенция, без ясна преговорна тактика или поддръжка от нейната партия и английските депутати.
Резултатът: лидерката беше принудена да отсрочи развода за 31 октомври 2019 година, очакван в началото за 29 март, с цел да се избегне излизане без съглашение, плашещ сюжет за икономическите среди.

Изнурителни договаряния
Задействайки противоположното преброяване на процеса на излизане и давайки израз на желанието си да реализира съглашение с Брюксел, Тереза Мей през цялото време даде преимущество на европейците в договарянията, считат редица политически коментатори в Обединеното кралство.
Тя също така начерта "червени линии " - излизане от митническия съюз и от единния пазар, от които след това трябваше да отстъпи, изключително приемайки "предпазния механизъм ".
Това извънредно средство в действителност планува оставане на Обединеното кралство в митническия съюз, с цел да се избегне физическа граница сред Република Ирландия (член на ЕС) и английската провинция Северна Ирландия, и стана причина значително за съпротивата на огромна част от депутатите против съглашението.

Провалени избори
Лидерката насрочва през юни 2017 година, три години преди плануванаъа дата, парламентарни избори, които да укрепят позициите й, с цел да прокара плана си за Брекзит, насърчена от допитвания, които й дават обещание блестяща победа.
Операцията се трансформира във крушение. След безлична предизборна акция, тя губи безспорното си болшинство, би трябвало да смекчи своя вид за Брекзит и най-много да се съюзи с дребната северноирландска юнионистка партия ДЮП, чийто непреклонни позиции за съюза с Англия, които за нея са екзистенциален въпрос, в последна сметка ще свършат с неуспех на съглашението й за Брекзит.

Липса на неприкритост
Въпреки провалянето си на парламентарните избори, Тереза Мей не счита за потребно да включи останалите английски политически партии при започването на договарянията с Брюксел, което през цялото време слага в неподходящо състояние опциите й да обезпечи утвърдено съглашение.
Ще би трябвало да се изчака третото отменяне, в края на март, на текста, контрактуван с Европейски Съюз, с цел да стартира договаряния с лейбъристите на Джереми Корбин.
Твърде късно: в средата на май той прекъсва тези полемики, като се стимулира със "слабостта " на министър-председателката, чиято орис към този момент е предопределена.
За близо три години Тереза Мей се отчуждава също както от евроскептиците, по този начин и еврофилите от Консервативната партия.
Доказателство са тридесетината оставки в държавното управление й, довели до "небивало текучество на министри " в английската изпълнителна власт, съгласно мозъчния концерн "Инститют фор гавърмънт " (Institute for Government).

Катастрофална връзка
Тереза Мей не съумя да откри точните думи, които да обединят зад нейното виждане за Брекзит надълбоко разграничената страна.
Нейните технократски умения наподобява в началото успокоиха британците, комплицирани от напускането на Европейски Съюз, само че студеното й лъчение в последна сметка й донесе не изключително ласкавото название "Мейбот ", което значи "Робота Мей ".
"Брекзит значи Брекзит " повтаря тя през първите месеци на мандата си, рефрен, който трябваше да въплъщава решимостта й да докара до сполучлив край излизането от Европейски Съюз, само че и това се оказва празно заричане.
С изказванието, че бракоразвод без договорка "е по-добър от неприятно съглашение ", тя настройва против себе си част от публичното мнение, както и икономическите среди.
Тя обръща против себе си и депутатите, като ги упреква, че носят отговорност за безизходицата в Народното събрание, осъждайки техните "политически игри и неразбираеми процедурни разногласия ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР