Британското правителство спечели гласуването в парламента по въпроса за фракинга.

...
Британското правителство спечели гласуването в парламента по въпроса за фракинга.
Коментари Харесай

Британският парламент одобри фракинга за добив на шистов газ

Британското държавно управление завоюва гласуването в Народното събрание по въпроса за фракинга. Преди вота то бе декларирало на депутатите от ръководещата Консервативна партия, че възприема това гласоподаване като самобитен избор на доверие към премиера Лиз Тръс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Депутатите гласоподаваха с 326 против 230 гласа " срещу " въвеждането на възбрана за потреблението метода на хидравличното разтрошаване (така наречения фракинг) за рандеман на шистов газ.

Въпреки лекотата, с която ръководещото болшинство отхвърли импортираното от опозицията искане за възбраната, измежду депутатите от Консервативната партия се появи съществено неодобрение от това, че им е било казано, че гласуването ще се преглежда като избор на доверие към държавното управление, което значи, че в случай че предлагането беше признато, кабинетът щеше да падне, отбелязва Асошиейтед прес.

По време и след вота в Камарата на общините имаше подиуми на бурни реакции. Срещу отговорниците за поддържането на партийната дисциплинираност (така наречените whips) от Консервативната партия даже бяха отправени обвинявания в потребление на недемократични способи за печелене на гласове в интерес на държавното управление. Депутатът от Лейбъристката партия Крис Брайънт дори сподели, че е " станал очевидец на физическо малтретиране на депутати и практикуване на тормоз върху тях ".

Някои депутати оповестиха, че основният отговорник по партийната дисциплинираност на торите Уенди Мортън и заместникът ѝ са подали оставка поради бурните подиуми в залата. По-късно кабинетът на Тръс отхвърли и съобщи, че и двамата остават на постовете си.

Представители на Консервативната партия опровергаха изказванията за малтретиране на депутати, само че в паниката, която беше настанала в залата, даже самата Тръс не е съумяла да гласоподава, както излиза наяве от формалния протокол от съвещанието. Много от представителите на торите се усещаха обезсърчени от положението, в което се намира партията.

Депутатът Чарлз Уокър дефинира всичко това като " срам ".

" Надявам се всички тези, които сложиха Лиз Тръс на тази служба, уповавам се да си е коствало да го създадат ", сподели той пред Би Би Си. " Надявам се да си е коствало да седят към масата в заседателната зала на държавното управление, тъй като вредите, които те предизвикаха на нашата партия, са извънредно огромни. "

Преди гласуването стана ясно, че оставка е подала е министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман, представител на дясното крило на Консервативната партия и покровител на по-рестриктивната политика против имиграцията. Тя е известна фигура измежду торите, а през лятото беше и измежду претендентите за водач на партията.

На поста ще я размени досегашният министър на имиграцията и реда и законността Грант Шапс, който от своя страна е изтъкнат последовател на някогашния финансов министър Риши Сунак, надвит от Тръс в последния кръг от конкуренцията за лидерското място в Консервативната партия.

Всички тези трагични събития се разиграха единствено дни откакто в петък Тръс уволни финансовия си министър Куази Куартенг, откакто разгласен от двамата комплекс от стопански ограничения провокира разтърсвания на финансовите пазари и провокира политическа и икономическа рецесия.

В понеделник за заместител на Куартенг бе назначен Джереми Хънт, който анулира напълно проекта на Тръс и Куартенг, който предвиждаше фрапантно понижаване на налозите, без да е напълно ясно от кое място ще дойдат парите за компенсиране на пропуснатите доходи от данъците. Така оповестената стъпка докара до поевтиняване на английската лира и до спад на цените на английските дългови бумаги, което наложи да се намеси централната банка, с цел да не се допусне рецесията да обхване цялата стопанска система и да изложи на заплаха пенсионните фондове.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР