Британското правителство ще даде днес подробности за плана си какъв

...
Британското правителство ще даде днес подробности за плана си какъв
Коментари Харесай

Лондон ще публикува днес подробности за статута на гражданите от ЕС

Британското държавно управление ще даде през днешния ден детайлности за проекта си какъв статут да имат жителите на останалите 27 страни от Европейски Съюз след Брекзит, по какъв начин и в какви периоди ще се осъществя това.

В четвъртък вечерта министър председателят Тереза Мей показа на сътрудниците си на Европейския съвет в Брюксел петте водещи правилото на проекта, без те да бъдат обсъждани или да се договаря по тях. В петък тя разяснява, че предлагането ѝ е " доста почтено и доста съществено ", само че първите реакции на останалите водачи бяха по-скоро скептични и с припомняне, ме има куп въпроси, които чакат отговор.

" Първото м ивпечатление е, че английското препоръчани е под упованията ни и че рискува да утежни ситуацията на жителите. Нашият екип за договаряния ще проучва офертата изречение по изречение, откакто я получим ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

" Искам да уверя всички жители на Европейски Съюз във Англия, устроили живота си и създали Обединеното кралство собствен дом, че никой няма да бъде принуждаван да си върви. Няма да има разграничени семества ", съобщи Мей. Тя обаче подсети, че предлагането ѝ би могло да се осъществя, единствено в случай че е на реципрочна основа, т.е. същите права да получат и към 1 милион британци, живеещи в Европейски Съюз.

Планът на Мей разделя жителите на Европейски Съюз на три групи:

- към този момент имащите статут на непрекъснато пребиваващ от най-малко 5 години преди съответната дата за задействане на новия режим (тя занапред ще се дефинира в преговорите) ще са със статут на " уседнали ", т.е. ще са с правата на британците за достъп до опазване на здравето, обучение, обществени помощи и пенсии

- който е в страната по-малко от 5 години преди датата, ще може да остане, до момента в който извърши този период, и тогава да кандидатства за уседналост; не е ясно през преходния интервал какви права ще имат тези жители на Европейски Съюз

- пристигналите сред началната дата и действителното делене с 27-те страни членки (при състояние че Европейски Съюз одобри, че това ще са две разнообразни дати) ще имат гратисен интервал от към 2 години, с цел да аплайват за право за законно престояване.
Два от най-важните въпроси без отговор към този момент са началната дата и пред кой съд ще търсят правата си европейските жители и британците.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Преговорите за Брекзит (9)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР