Обединеното кралство се противопоставя на призивите да определи Китай като заплаха след твърдения, че шпионин от Пекин е работил в парламента

...
Британското правителство се съпротивлява на призивите да определи Китай като
Коментари Харесай

Британското правителство се съпротивлява на призивите да определи Китай като заплаха за Обединеното кралство

От JILL LAWLESS Associated Press, 11 септември 2023 г., 5:16 ч. Китай е заплаха за Обединеното кралство след разкритието, че изследовател в парламента е бил арестуван по-рано тази година по подозрение в шпионаж в полза на Пекин.

Великобритания Бизнес секретарят Кеми Баденок каза, че Великобритания трябва да избягва да нарича Китай „враг“ или да използва език, който може да „ескалира“ напрежението.

„Китай е страна, която правим много на бизнеса с“, каза Баденок пред Sky News. „Китай е страна, която е значима от гледна точка на световната икономика. Той заседава в Съвета за сигурност на ООН. Със сигурност не трябва да описваме Китай като враг, но можем да го опишем като предизвикателство.“

Напрежението между Великобритания и Китай нарасна през последните години заради обвинения в икономически уловки, нарушения на правата на човека и репресиите на Пекин срещу гражданските свободи в бившата британска колония Хонконг.

Управляващите британски консерватори са разделени по въпроса колко твърда позиция да заемат и за това какъв достъп трябва да имат китайските фирми до икономиката на Обединеното кралство. Още ястребови тори искат Пекин да бъде обявен за заплаха, а не просто за предизвикателство, думата, която премиерът Риши Сунак използва.

Съгласно новия Закон за националната сигурност на Великобритания, ако Китай беше официално обявен за заплаха, всеки, който работи „по указание“ на Пекин или за свързана с държавата фирма, ще трябва да се регистрира и да разкрие дейността си или рискува затвор.

Консерватор ястребите подновиха призивите си за по-твърда позиция, след като столичната полиция потвърди през уикенда, че мъж на 20 и 30 години са били арестувани през март съгласно Закона за официалните тайни. Нито един не е обвинен и двамата са освободени под гаранция до октомври в очакване на допълнителни разследвания.

The Sunday Times съобщи, че по-младият мъж е бил парламентарен изследовател, който е работил с висши депутати от Консервативната партия и е имал пропуск, позволяващ пълен достъп до сградите на парламента.

Изявление на китайското посолство нарече обвиненията „напълно измислени и нищо друго освен злонамерена клевета“. Китай призовава „съответните партии в Обединеното кралство да спрат своите антикитайски политически манипулации“, се казва в изявлението.

Сунак укори китайския премиер Ли Цян за предполагаемия шпионаж, когато двамата се срещнаха на срещата на върха на Г-20 в Индия в неделя. Сунак каза на британските телевизионни оператори в Ню Делхи, че е изразил „моите много силни опасения относно всякаква намеса в нашата парламентарна демокрация, което очевидно е неприемливо.“

Но той каза беше важно да се ангажираме с Китай, а не да се „шашкаме отстрани“.

UK. шпионските служби отправят все по-силни предупреждения за тайните дейности на Пекин. През ноември ръководителят на агенцията за вътрешно разузнаване MI5 Кен Маккалъм каза, че „дейностите на Китайската комунистическа партия представляват най-променящото играта стратегическо предизвикателство за Обединеното кралство“. Шефът на външното разузнаване Ричард Мур от MI6 каза през юли, че Китай е „единственият най-важен стратегически фокус на неговата агенция“. заявявайки, че базиран в Лондон адвокат се опитва да се „намеси тайно в политиката на Обединеното кралство“ от името на Китайската комунистическа партия. Агенцията твърди, че адвокат Кристин Лий е действала в координация с Работния отдел на Обединения фронт на китайската управляваща партия, организация, за която е известно, че упражнява китайско влияние в чужбина.

Алекс Йънгър, бившият шеф на британската агенция за външно разузнаване MI6, каза, че отношенията на Обединеното кралство с Китай са сложни.

„Трябва да намерим начини да се ангажираме с него и да намерим начини за сътрудничество с него във важни области като изменението на климата и понякога трябва да сме абсолютно подготвени да се изправим срещу него, когато смятаме, че интересите ни в областта на сигурността са застрашени“, каза Йънгър пред BBC.

„Според моя опит, просто да си добър с тях не стигаш много далеч“, добави той.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР