Британското издание Гардиън разкри 20-те компании в областта на изкопаемите

...
Британското издание Гардиън разкри 20-те компании в областта на изкопаемите
Коментари Харесай

20 мултинационални и държавни компании зад една трета от всички въглеродни емисии

Британското издание " Гардиън " разкри 20-те компании в региона на изкопаемите горива , чиято безпощадна употреба на международните ресурси от петрол, газ и въглища може да бъде директно обвързвана с повече от една трета от всички излъчвания на газове с парников резултат на планетата в актуалната ера.

Нови данни на световноизвестни откриватели разкриват по какъв начин тази кохорта от държавни и мултинационални компании водят нещата до изключително състояние с климата, което заплашва бъдещето на човечеството и хвърлят светлина по какъв начин те са траяли да уголемяват активността си, макар че са наясно с пагубното влияние на промишлеността върху планетата.

Анализът, осъществен от Ричард Хеде от Института за климатична отговорност в Съединени американски щати, който е водещата международна институция за ролята на огромната петролна промишленост в ескалирането на изключителното състояние с климата, прави оценка какво мултинационалните корпорации са извлекли от земята и последващите излъчвания, за които тези изкопаеми горива са виновни от 1965 година насам - моментът, когато специалистите споделят, че въздействието върху околната среда на изкопаемите горива е било известно както на водещите фигури в промишлеността, по този начин и на политиците.

Първите 20 компании в листата са съдействали за 35 на 100 от всичкия обвързван с сила въглероден диоксид (CO2) и метан в международен мащаб, възлизащ в безусловно число на 480 милиарда тона еквивалент на CO2 от 1965 година

Сред фирмите са включени такива, които са благосъстоятелност на вложители - като " Шеврон ", Exxon Mobil, BP и Shell, по този начин и държавни компании, в това число саудитската Saudi Aramco и " Газпром ".

" Шеврон " оглавява листата на осемте корпорации, благосъстоятелност на вложители, следвана от Exxon, BP и Shell. Заедно тези четири световни компании стоят зад повече от 10 % от въглеродните излъчвания в света от 1965 година насам.

Дванадесет от първите 20 компании са държавна благосъстоятелност и дружно техните извличания на изкопаеми горива са виновни за 20 % от общите излъчвания за същия интервал. Водещият държавен замърсител е Saudi Aramco, която е произвела 4,38% от общото количество в международен мащаб.

Майкъл Ман, един от водещите международни учени в региона на климата, съобщи, че констатациите хвърлят светлина върху ролята на фирмите, боравещи с изкопаеми горива и прикани политиците по време на идните договаряния за климата в Чили през декември да подхващат незабавни ограничения за ограничение на тяхната активност.

" Голямата покруса на климатичната рецесия е, че седем и половина милиарда души би трябвало да заплащат цената - под формата на деградирала планета - тъй че няколко десетки замърсяващи компании могат да продължат да осъществят рекордни облаги. Големият честен неуспех на нашата политическа система е, че позволихме това да се случи ", акцентира Майкъл Ман.

Глобалният лист на замърсителите употребява съобщаваното от фирмите годишно произвеждане на нефт, природен газ и въглища, след което пресмята каква част от въглерода и метана в създадените горива се отделят в атмосферата по цялата верига на доставките - от добива до крайното ползване.

Установено е, че 90% от излъчванията, дължащи се на първите 20 виновници за климата, са от потреблението на техните артикули, като бензин, самолетно гориво, природен газ и въглища за отопление. Една десета идва от извличането, рафинирането и доставянето на готовите горива.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР