Британският военен бюджет за 2019-2029 г. е крайно недостатъчен за

...
Британският военен бюджет за 2019-2029 г. е крайно недостатъчен за
Коментари Харесай

Британия има скъпи оръжия, но няма бюджет да ги поддържа

Британският боен бюджет за 2019-2029 година е извънредно непълен за поддържане на първокласна войска, написа Майкъл Пек в публикация за американското издание The National Interest, базирайки се на разбор на Сметната палата на Англия, преведено от " Фокус ".
Структурата на английската войска припомня тази на американската: тя също разполага със самолетоносачи, „ стелт “ самолети и нуклеарни подводници. Но макар обстоятелството, че Англия се подрежда на пето място в света във връзка с стопанската система, нейният боен бюджет е доста непретенциозен.
Според разбор на Сметната палата на Обединеното кралство (NAO), 181 милиарда английски лири, отпуснати за съоръжение на армията от 2019 до 2029 година, са прекомерно малко, с цел да отговорят на отбранителните потребности на страната. Сметната палата пресмята, че за осъществяване на задачите на военните евентуално няма да доближат 2,9 милиарда лири, а в най-лошия случай – 13 милиарда лири.
Институцията изброява няколко случая, при които несъответстващото финансиране може да подкопае военната мощност. Например английският флот може до 2030-те да остане без опция за разкриване и заличаване на мини, защото бюджетният проект не планува средства за замяна на съответното съоръжение. Освен това английските военновъздушни сили могат да имат проблеми с разследващите самолети, защото актуалните самолети E-3 Centry ще бъдат извадени от употреба през декември 2022 година, 9 месеца преди предстоящата дата на замяната им с нови модели.
Според създателя Министерство на защитата на Обединеното кралство няма точна информация за това от какво тъкмо се нуждае армията, което значи, че не е в положение вярно да оцени разноските - да вземем за пример за закупуване на самолети F-35 за Военновъздушни сили и флота. В отчета на NAO се отбелязва, че през 2015 година Министерството на защитата възнамерява да закупи 138 F-35, само че в проекта за 2019-2029 се загатват единствено 48 F-35.
Липсата на средства за военния бюджет основава други проблеми, отбелязва Пек. Например в този момент армията няма средства да демонтира нуклеарните реактори на двадесет изведени от употреба подводници на английския флот. Междувременно заради Брекзит паундът падна, което оскъпява още повече покупката на вносни оръжия.
В резултат се оказва, че Англия е в капан, обобщава създателят. Нейната войска разполага с доста скъпи оръжия, само че отпуснатият бюджет не е задоволителен за поддържането им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР