Британският вицепремиер Доминик Рааб заяви, че решаването на проблема с

...
Британският вицепремиер Доминик Рааб заяви, че решаването на проблема с
Коментари Харесай

Лондон е загрижен за бъдещето на Северна Ирландия

Британският вицепремиер Доминик Рааб съобщи, че решаването на казуса с Протокола за Северна Ирландия не може да бъде отлагано на фона на упованията за политическа рецесия в провинцията след изборите за парламент, извоювани за първи път от партията на националистите „ Шин Фейн ".

Доминик Рааб съобщи за " Скай нюз ", че стабилноста в Северна Ирландия е застрашена от проблемите с Протокола, който урежда търговията след Брекзит. Сделката подсигурява, че няма да има твърда граница с Република Ирландия, само че основава митническа граница в Ирландско море сред Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство и юнионистите се тревожат, че това ги откъсва от Лондон.

Беизходицата в усилята за предоговаряне на договорката в този момент се чака да продължи, откакто „ Шин Фейн " стана най-голямата партия в Стормонт, локалния парламент.

Демокатичната юнионистка паритя съобщи, че няма да взе участие в подялбата на властта - наложително изискване от споразумеинето от Разпети петък за образуване на държавно управление и неговото действие - в случай че Протоколът не бъде отстранен.

Правителствата на Англия, Съединените щати и Ирландия приканиха партиите в Северна Ирландия да възстановят администрацията, основаваща се на подяблата на властта.

Лидерът на „ Шин Фейн " Мишел О`Нийл, която ще бъде първи министър съобщи, че нейната партия ще бъде в понеделник в Народното събрание, подготвена да образува държавно управление и че останалите партии би трябвало да са подготвени за това, тъй като всичко останало ще бъде „ ненужни извинения и загуба на времме ".

В проектите на „ Шин Фейн ", въпреки и да не се бърза, е също обединяване на остров Ирландия.

Британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис обаче съобщи, че няма учредения за осъществяване на референдум, тъй като болшинство и в Народното събрание и в провинцията е срещу обединяване. Люис сподели, че също ще бъде в понеделник в Белфаст.

източник: БНР
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР