Британският вестник Times публикува интервю с премиера в оставка Кирил

...
Британският вестник Times публикува интервю с премиера в оставка Кирил
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Times: Митрофанова е водила български политици в Гърция на почивка

Британският вестник Times разгласява изявление с премиера в оставка Кирил Петков, като разказва аргументите за разпадането на ръководещата коалиция в България през съветското въздействие и корупцията.

Петков показва, че " корупицята е най-хубавият външнополитически инструмент на Москва в страните на Балканите ", като разказва съветското въздействие като по-големия си съперник от корупцията на локално равнище.

Кирил Петков дава образец с договорите на " Булгаргаз " за доставка на природен газ в страната, като разяснява, че предходните държавни управления би трябвало " или да са извънредно глупави, или да са корумпирани ", веднага като са отказвали да купуват три пъти по-евтиното гориво от Азербайджан за сметка на " Газпром ".

Петков прави отпратка и към джипа, който беше открит от Министерство на вътрешните работи в персоналния парцел на PR-а на ГЕРБ Севделина Арнаудова и нейния брачен партньор (част от управлението на " Булгартрансгаз " ), който в действителност е възложен на държавната компания от името на " Аркад " - строителя на " Турски поток ", разказан в публикацията на Times като " съветска строителна компания ". Формално " Аркад " се води италианско-саудитски консорциум, само че двете сдружения в него работеха с съветска компания като подизпълнител на българския сектор.

За първи път той изяснява и част от претекстовете за отстраняването на 70-те съветски дипломатически чиновници от България преди месец.

" Аз съм много сигурен, че част от 70-те души, които изпратихме назад в Русия, интензивно са разговаряли с депутати в Народното събрание и са давали на публицисти публикации, подготвени за издание. Руският дипломат беше обвинена за това, че играе дейна роля, като води политици в Гърция на отмора. Това е безспорна интервенция във вътрешните работи ", споделя Кирил Петков пред английската медия.

Напрежението по линия на началото на договарянията за европейско участие на Северна Македония също е посочено като " координирана акция " от двете страни на границата.

Корупционният скандал с " Капитан Андреево " също е включен в описанието на аргументите за рецесията в България.

Авторът на публикацията Том Кингтън е разговарял със зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, като показва, че в коридора пред кабинета му са позиционирани охранители, откогато политикът стартира да получава закани със разпра поради прекратения контракт с частното сдружение за фитосанитарен надзор на границата с Турция.

Христанов твърди, че главната причина за рухването на кабинета след отдръпването на поддръжката на Слави Трифонов е била точно решението на държавното управление да прекъсне потока на пари ( " към 1 милиарда евро на година " ) през монополиста на " Капитан Андреево ". Граничният пункт е разказан от Times като едно от от дълго време подозираните места за трафик на незаконни мигранти с товарни камиони в подмяна на подкупи за митничарите. Христанов добавя и с коментар, че това е " най-голямата граница за контрабанда на опиати в света ".

Кирил Петков изяснява неналичието на резултати в битката с корупцията с това, че основният прокурор не проверява компрометираните депутати, а болшинството за промяната му е прекомерно огромно.

" Осъзнах, че има 20 основни персони. Корупцията не е публикувана из цялата система. Всичко се свежда до основни хора в ръководството и към 20 души в частния бранш - дълготрайни играчи. Ако имахме изцяло самостоятелен прокурор, тази страна щеше да бъде изчистена за една година ", споделя Кирил Петков пред Times.

Той счита, че оправянето с престъпните олигарси в България е в границите на опциите му, макар че разяснява, че Русия може да е решила да го смъкна вечно. Въпреки вота на съмнение в края на юни Петков споделя: " Всичко си струваше, даже на цената на държавното управление ми ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР