Британският вестник Телеграф“ остро критикува изявленията на анализатори от Международния

...
Британският вестник Телеграф“ остро критикува изявленията на анализатори от Международния
Коментари Харесай

Приближаването на глобалната финансова криза тресе световната икономика

Британският вестник „ Телеграф “ остро подлага на критика изказванията на анализатори от Международния валутен фонд, направени по време на годишната среща на върха на МВФ и Световната банка в мароканския град Маракеш.

„ Светът бързо наближава нова финансова рецесия, а МВФ отхвърля всичко “, написа „ Телеграф “.

„ С възходящите цени на силата и възходящия дълг, упованието за световна и продължителна рецесия става все по-силно всеки ден. В подтекста на ескалиращата война в Близкия изток, следващия скок в цените на силата и държавните управления, затънали в задължения, чувството, че се задава световна многогодишна рецесия, се ускорява всеки ден “, написа изданието, отбелязвайки, че в това време в МВФ царува удивителна атмосфера на мира, граничеща с искрено равнодушие.

„ Оценяваме, че мекото приземяване на международната стопанска система е все по-вероятно “, споделя основният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша.

Коментирайки неотдавнашния срив на пазара на облигации, който внезапно усили цената на държавните заеми, Тобиас Адриан, началник на отдела за финансова непоклатимост на МВФ, сподели, че в това няма нищо извънредно. Небрежност лъха и от изявлението на министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън. „ Не видях никакви признаци на дисфункция с възходящите лихвени проценти “, сподели тя в изявление.

Но тези, които претърпяха големи загуби вследствие на срутва на пазара през последните няколко седмици, надали ще споделят мнението ѝ.

„ Изглежда, че всички „ велики играчи “ на международната икономическа политика се събраха и групово взеха решение да наподобяват допустимо най-спокойни, от боязън да не влошат суматохата. Ето какво вършат политиците, когато се окажат притиснати в ъгъла – те отхвърлят действителността с вярата, че обстановката ще се поправя, преди някой да събере смелостта да извика, че „ кралят е гол “, подиграва се „ Телеграф “.

Въпреки това, продължава изданието, „ на практика няма прецеденти в историята, когато такова бързо и огромно стягане на финансовата политика би довело до „ меко приземяване “. Освен това световното задължение на дълга в никакъв случай не е било по-високо. Ние безусловно се давим в задължения “.

След съвещания с сътрудници от Световната банка по време на срещата в Маракеш, анализаторите на МВФ погледнаха по-трезво на обстановката в международните финанси.

„ Глобалната стопанска система куца, а не работи “, се споделя в новия отчет на МВФ за световните стопански вероятности „ Навигация измежду световните разлики “, оповестен след срещата на върха.

МВФ особено обръща внимание на възходящата геоикономическа фрагментация, чието усилване ще значи високи разноски за „ световния разцвет “.

Докато в международната експертна общественост към момента има спор по отношение на темповете на наближаващата международна финансова рецесия, фрагментацията на международните пазари и стопански системи към този момент не е предмет на полемика. Икономическият публицист на списанието на Ротшилдите „ Економист “ Калъм Уилямс счита геоикономическата фрагментация за основна наклонност в актуалната международна стопанска система.

„ Сега в действителност се появява нов модел... Ние го назоваваме „ домашна стопанска система “ или „ национална стопанска система “. Нейната съществена концепция е да понижи рисковете за стопанската система на дадена страна – тези, които произтичат от капризите на пазарите, непредсказуеми шокове като пандемия или дейностите на геополитически съперник “, написа Уилямс.

Той вижда аргументите за основаването на вътрешни стопански системи от държавните управления по света в недоверието към модела на „ световното икономическо село “, който се е компрометирал. Финансовата рецесия от 2008 година и провокираната от пандемията световна криза от 2020 година и ескалиращата комерсиална война сред Съединените щати и Китай сложиха завършек на концепцията, че икономическата интеграция ще докара до политическа интеграция.

Друг спешен фактор беше „ енергийният потрес “: „ Способността на Владимир Путин да употребява въглеводородите като оръжие убеди доста политици, че е належащо да се обезпечи опция освен на силата, само че и на „ стратегическите “ артикули като цяло “, отбелязва Калъм Уилямс.

Ясно е, че анализаторът на изданието на Ротшилдите мълчи, че прословутата „ пандемия “, енергийната рецесия, както и спорът в Украйна са предизвикани от груповия Запад. Но това беше добре разбрано в доста страни по света, които поеха курс към икономическа самодостатъчност, която МВФ политически вярно назова геоикономическа фрагментация.

Като част от възходящата геоикономическа фрагментация и ориентираната във вътрешността стопанска система, „ някои покачват митата, следвайки протекционистките политики от 30-те години на предишния век и президента Доналд Тръмп през 2018 година Други харчат за научноизследователска и развойна активност, надявайки се да пресъздадат финансираните от държавното управление проучвателен лаборатории от 50-те години на предишния век, които помогнаха за спечелването на Студената война. "

Надграждайки европейския опит от 50-те и 60-те години на предишния век, доста държавни управления се надяват да основат национални водачи в стратегически промишлености - не във въглища и стомана, както преди, а в компютърни чипове, електрически транспортни средства и изкуствен интелект. Те дават големи дотации и дефинират условия за размера на локалното произвеждане, с цел да насърчат локалното произвеждане.

В отговор на два протекционистки закона, признати от администрацията на Байдън - Законът за чиповете и науката, предопределен да подтиква локалната полупроводникова промишленост, и Законът за облекчение на инфлацията, който е по-малко за инфлацията и повече за субсидирането на зелена сила, водещите западни страни реагираха остро симетрично.

Европейски Съюз започва своя промишлен проект за Зелената договорка със лична версия на закона за чиповете. 14 страни членки на Европейски Съюз сътвориха скица за поддръжка на развиването на микроелектрониката и информационните технологии. Франция започва фонд за произвеждане на сериозни минерали. Индия е създала солидна скица за стимулиране на производството за доста промишлености, в това число слънчеви фотоволтаични модули и съвременни акумулатори. Като част от Закона за K-чиповете Южна Корея дава данъчни тласъци на компаниите, произвеждащи полупроводници.

Така най-развитите страни на Запада минават към дейна индустриална политика, като към този момент не разчитат на международната търговия, отбелязва „ Економист “.

Най-големите международни корпорации реагират на наближаващата рецесия. „ По време на диалози за облагите ръководителите на компании от ден на ден приказват за пренасочване на производството в личните им страни “, написа „ Блумбърг “.

Западните мултинационални компании, които години наред избягваха геополитическите въпроси, до момента в който търсеха облаги на по-слабо развитите пазари, от ден на ден построяват фабриките на бъдещето в страни с сходно мислене, показва организацията.

Докато Световната комерсиална организация неотдавна съобщи, че е прекомерно рано да се назова завършек на глобализацията, тя предизвести, че геополитическото напрежение стартира да оказва въздействие върху комерсиалните потоци.

Фрагментираният геополитически пейзаж, който Лари Финк, ръководител на борда на шефовете на най-големия капиталов фонд в света „ БлекРок “, разгласи за нова „ структурна “ мощ, определяща тактиката на корпорацията, става все по-видим.

Най-голямата част от геоикономиката, която се дистанцира от икономическото съдействие със Съединени американски щати и Европейски Съюз, са страните от Азия, написа „ Економист “, отбелязвайки, че бъдещето на континента ще бъде обвързвано с по-малко западно въздействие.

От 1990 година вътрешноазиатската търговия се разшири и доближи съвсем 60%. Разширяването на районната търговия докара до увеличение на финансовите потоци, което в допълнение сплоти азиатските страни. „ Настъпи нова епоха на азиатската търговия, която ще промени икономическото и политическото бъдеще на континента. “

Азиатските вложители в този момент държат 59% от размера на директните задгранични вложения в района по отношение на 48% през 2010 година В Индия, Индонезия, Малайзия, Южна Корея и Япония делът на директните вложения от Азия е 61%.

„ Новата епоха на азиатската търговия ще бъде по-фокусирана върху локалните пазари и по-малко върху Запада. Същото ще се случи и със самия континент “, споделят анализаторите от „ Економист “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР