Британският външен министър ще посети Китай в опит да укрепи връзките

...
Върховният дипломат на Великобритания Джеймс Клевърли ще посети Китай в
Коментари Харесай

Върховният дипломат на Великобритания Джеймс Клевърли ще посети Китай в сряда в първото посещение на външен министър на Обединеното кралство в страната за повече от пет години

От Асошиейтед прес, 29 август 2023 г., 4:12 ч. Китай в сряда, при първото посещение на външен министър на Обединеното кралство в страната от повече от пет години.

Говорител на китайското външно министерство потвърди дългоочакваното пътуване във вторник.

„Двете страни ще има задълбочена комуникация относно китайско-британските отношения и международни и регионални въпроси от общ интерес“, каза говорителят Уан Уенбин. „Надяваме се, че британската страна ще работи с нас за поддържане на духа на взаимно уважение, задълбочаване на обмена, подобряване на взаимното разбирателство и насърчаване на стабилното развитие на китайско-британските отношения.“

Умно каза през юни, че ще повдигне въпроси като Синдзян и Хонконг пред китайското правителство и ще поиска Пекин да отмени санкциите срещу британските парламентаристи.

През 2021 г. Китай санкционира петима британски членове на парламента, които са критични към Пекин. Забранено им е да влизат в континентален Китай, Хонконг и Макао и да правят бизнес с китайски граждани.

Клевърли първоначално трябваше да пътува до Пекин през юли, но пътуването му беше отложен, а тогавашният му колега, Чин Ган, по-късно беше заменен с ветеран дипломат Уанг И.

Освен подчертаването на опасенията за правата на човека и сигурността, се очаква Cleverly да проучи потенциални области на сътрудничество с Китай, като изменението на климата и търговията.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР