Британският външен министър Лиз Тръс предупреди, че ако Китай не

...
Британският външен министър Лиз Тръс предупреди, че ако Китай не
Коментари Харесай

Лиз Тръс предупреди Китай да играе по правилата

Британският външен министър Лиз Тръс предизвести, че в случай че Китай не играе по световни правила, това ще прекъсне издигането му като суперсила , оповестява Агенция Ройтерс. Тя добави, че Западът би трябвало да е поръчител за отбраната на Тайван.

Подновявайки апела си за усилване на НАТО, Тръс сподели, че дейностите за уединяване на Русия от международната стопанска система в отговор на нейното навлизане в Украйна са потвърдили, че достъпът до пазара до демократичните страни към този момент не е даденост.

" Страните би трябвало да играят по разпоредбите. И това включва Китай ", съобщи Тръс в тирада в Mansion House в Лондон.

Англия, шестата по величина стопанска система в света, е по-слаба от Китай в икономическо и военно отношение, само че има вяра, че посредством мека мощ и стратегически съюзи може да помогне да убеди Пекин да играе по разпоредбите на нова, по-динамична интернационална система.
 Китай отново осъди едностранните наказания, само че не загатна Русия
Китай отново осъди едностранните наказания, само че не загатна Русия

Икономическото отцепване не било работещо

Икономическият и боен напредък на Китай през последните 40 години се смята за едно от най-значимите геополитически събития напоследък , наред с рухването на Съветския съюз през 1991 година, което постави завършек на Студената война.

Но Тръс сподели, че по-нататъшното му израстване не е неизбежно. " Те няма да продължат да се развиват, в случай че не играят по разпоредбите ", добави тя.

" Китай се нуждае от търговия с Г-7. Ние представляваме към половината от международната стопанска система . И имаме избор ", сподели тя.
 Отново напрежение към Тайван
Отново напрежение към Тайван

Причината е американски военен транспортен съд

" Ние показахме с Русия типа избор, който сме подготвени да създадем, когато интернационалните правила бъдат нарушени.

По-рано този месец министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън сподели, че Китай би трябвало да убеди Русия да помогне за преустановяване на войната в Украйна или да се изправи пред загуба на престиж в света.

Пекин съобщи, че твърдо се опълчва на свързването на войната в Украйна с връзките си с Москва и че ще пази правата на китайски лица и компании.

Тръс съобщи, че НАТО би трябвало да има световна вероятност, която да обгръща и демокрации отвън нейното участие, като уточни Тайван като образец. " Трябва да предотвратим заканите в Индо-Тихоокеанския район, като работим със съдружници като Япония и Австралия, с цел да подсигуряваме, че Тихият океан е предпазен ", добави външния министър.

" Трябва да подсигуряваме, че демокрации като Тайван са в положение да се защитят . "

Китай споделя, че Тайван, който счита за отделила се провинция, която би трябвало да бъде върната в лоното, със мощ, в случай че е належащо, е един от най-чувствителните и значими въпроси в връзките му със Запада.
 Тайван извлякъл поучения от войната в Украйна
Тайван извлякъл поучения от войната в Украйна

Тайпе ще се осланя на получените уроци по време на годишните си военни учения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР