Британският външен министър Лиз Тръс обяви, че се е заразила

...
Британският външен министър Лиз Тръс обяви, че се е заразила
Коментари Харесай

Антируските планове на Великобритания се сблъскаха с коронавирус

Британският външен министър Лиз Тръс разгласи, че се е заразила с ковид, заради което е била принудена да работи от у дома и да анулира визити в Киев и Москва. От няколко седмици Лондон целеустремено приготвя антируски информативен декор: плаши със наказания, прави гръмки подправени „ разкрития “ за Русия и доставя Киев с оръжие. Как анулацията на визитата на английския посланик ще се отрази на пропагандата и разговора на Лондон с Москва?

В понеделник английският външен министър Лиз Тръс заяви, че е дала позитивна проба за ковид и скоро ще работи от вкъщи си в самоизолация. В същото време по-рано Тръс трябваше да придружи английския министър председател Борис Джонсън при пътешестване до Украйна, което ще се състои на 1 февруари. След като трябваше да дойде в Москва.

Известно е, че Лондон старателно приготвяше визитата на шефа на английското външно министерство в Москва, в това число като основава „ подобаващ “ информативен декор. В понеделник източници на „ Таймс “ в английския кабинет обявиха, че английското държавно управление ще вкара нов пакет от наказания против Русия, който може да засегне активите на съветските енергийни компании.

Ден преди този момент външният министър призна, че вероятно стягане на глобите може да включва конфискация на лондонското имущество на " съветските олигарси ". Малко по-късно тя го назова " най-строгият режим на наказания " против Русия. „ Няма къде да се скрият “, предизвести тя.

Съветът на федерацията означи, че съветският президент Владимир Путин преди няколко години е предизвестил локалния хайлайф за рисковете от задгранично разпространение на средства. А Кремъл даде обещание ответни ограничения при положение на офанзива на Лондон против съветския бизнес.

Седмица по-рано английското външно министерство, базирайки се на разузнаването и свои " източници ", разгласи желанието на Москва да сътвори " проруско държавно управление " в Киев, което да бъде подкрепено от щиковете на съветската войска. Двама души бяха наложени за ролята на " диктатори ": някогашният министър председател Николай Азаров и водачът на партията " Наши " Евгений Мураев.

В допълнение, Англия е тази, която изпомпва тонове оръжия в Украйна, спекулирайки по тематиката за допустимо съветско „ инвазия “ в тази страна. В средата на януари Англия достави на Киев няколко хиляди противотанкови управляеми ракети,, предопределени за офанзива. В същото време английският министър на защитата Бен Уолъс съобщи, че системите, доставени на Украйна, „ не са стратегически оръжия “ и затова „ не съставляват опасност за Русия “.

Самата Тръс обича всевъзможни екстравагантни стъпки. Например, при започване на декември 2021 година, по време на посещаване в Естония, тя се качи на танк покрай съветската граница, повтаряйки сходен жест, осъществен от Маргарет Тачър през 1986 година в Западна Германия. Преди пътуването тя изрази поддръжка за Украйна и предизвести Москва да не прави „ експанзия “.

Според съветския дипломат в Лондон Андрей Келин във Англия се употребяват антируски истории, с цел да отклонят вниманието от рецесията във вътрешнополитическата обстановка. „ Една от тях е вътрешна причина, защото в този момент опозицията оказва огромен напън върху английския министър председател. Всичко е обвързвано с миналогодишните кавги, празненства, които се организираха в разгара на пандемията “, изясни дипломатът. Прекъсването на визитата обаче има и друго значение.

„ Въпреки заболяването на министъра, разговорът сред Москва и Лондон ще продължи. Доколкото е известно, английският министър на защитата към момента е на посещаване в Русия. Очевидно Лондон претендира за някаква самостоятелна роля в връзките с Москва.

Антируските настроения в политическия дискурс и медиите във Англия обаче получиха забележителна инерция и непоклатимост, тъй че към този момент не могат да бъдат спрени. Най-вероятно ще чуем доста неща по наш адрес – ще има нови „ разкрития “, операции и оферти за наказания “, сподели Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните връзки.

„ Но в случай че няма доста сериозна ескалация към Украйна, тогава най-вероятно всичко ще бъде лимитирано до отрицателен информативен декор и няма да се трансформира в съответни решения за наказания, които биха могли да обиден съветската финансова система или огромните съветски бизнесмени “, има вяра специалистът. „ Може би след визитата на ръководителя на английското министерство на защитата ще можем да създадем някои заключения: доближи ли антируската изразителност своя връх в Лондон или не.

„ Не мисля, че е било належащо Тръс да се разболява „ изключително “, с цел да не отиде в Украйна и Русия. Имало е случаи, когато английски политици въобще отхвърлят да посетят без основателна причина. Следователно надали беше належащо да се измисля такова опрощение, в случай че по някаква причина Тръс реши да анулира пътуването “, предлага Кортунов.

„ По принцип „ ковидната история “ още един път акцентира, че е належащо да се сменят целите и вместо да се хвърлят обвинявания, би било хубаво да се форсира въпросът за разпознаването на имунизациите, да се стартира някакво взаимно здравно проучване и така нататък На. Но това е ситуацията. Няма да е допустимо бързо да се промени това “, прибавя събеседникът.

„ Освен това в днешния свят има доста благоприятни условия за ефикасна работа от разстояние. Това важи и за политическите контакти на високо равнище. Разбира се, Москва и Лондон имат отворени информационни канали, тъй че въпросът е какви области на съдействие Лондон ще може да разпознава на двустранната линия “, сподели политологът.

„ Това може да са съглашения за ограничения за създаване на доверие във военната област или въпросът за пари и имущество на „ съветските олигарси “ в Лондон и по този начин нататък. Русия от дълго време повдига въпроса за противодействието на противозаконното пране на съветски пари, тъй че може би нещо ще се появи тук “, признава специалистът.

„ С политическа воля доста неща могат да се създадат отдалечено. Въпросът е дали британците са решени да подхващат някакви съответни стъпки или всичко ще се сведе до „ попречване “ на хипотетичната опасност от съветска „ инвазия “ в Украйна “, добави Кортунов.

„ Мисля, че ръководителят на английското външно министерство е в действителност болна, тъй като няма причина да изобразява ковид и да отсрочва визити в Москва и Киев “, изрази сходно мнение политическият анализатор Евгений Сатановски. „ Въпреки анулацията на визитата на Тръс в Русия и Украйна, шумът и спекулациите на Запада по руско-украинския въпрос, несъмнено, ще продължат. Съединените щати подредиха на Лондон да раздухва ситуацията - и вълната няма да спре “, уточни специалистът.

Според него Белият дом би трябвало да преодолее " афганистанския синдром " - пагубното евакуиране от Афганистан предходната година. „ Освен това самият Байдън беше съвсем надвит от Тръмп на изборите през 2024 година, а в Демократическата партия има комплициране и съмнения “, напомня източникът.

В тази обстановка, акцентира Сатановски, сюжетът за сполучлива интервенция на Съединени американски щати за деескалация на евентуален спор сред Русия и Украйна е един от дребното позитивни аспекти за сегашната администрация. „ Тръс като цяло е незначителна фигура в протичащото се – просто един от диригентите по тематики за проруското държавно управление на Украйна и „ евакуацията “ на съветски дипломати “, добави анализаторът.

На собствен ред Станислав Ткаченко, професор в катедрата по европеистика на Факултета по интернационалните връзки на Санкт Петербургския държавен университет, специалистът от Валдайския клуб Станислав Ткаченко, означи, че заболяването на Тръс „ се е случила извънредно в точния момент “, „ тъй като тя няма какво да отидете в Москва с. "

Според него отводът от пътуването е обвързван с нов пакет от антируски наказания. „ Заплахите изглеждаха неприлични, а самите ограничавания са изцяло несвързани и мъчно могат да бъдат приложени “, счита специалистът. „ Следователно, в случай че Тръс идва в Москва, тя персонално щеше да чуе неприятна оценка на изказванията си “, добавя той.

„ Струва си да се означи, че ролята, която Тръс пое, би трябвало да бъде изиграна от Джонсън. Мисля, че до момента в който поддържа връзка с Путин, английският министър председател ще разиска всички съществени въпроси, като по този метод ще измести Тръс на назад във времето “, сподели Ткаченко.

„ В същото време продължаването на нагнетяването на украинския въпрос и вероятното основаване на съюза Великобритания-Полша-Украйна не анулира заболяването на Тръс. Както и евентуалното влизане на Турция в този съюз. И това е неприятна вест за Русия “, заключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР