Британският външен министър Джереми Хънт предупреди днес за риск от

...
Британският външен министър Джереми Хънт предупреди днес за риск от
Коментари Харесай

Великобритания предупреждава за опасност от война между САЩ и Иран

Британският външен министър Джереми Хънт предизвести през днешния ден за риск от непредумишлен спор сред Съединени американски щати и Иран поради разпадащата се нуклеарна договорка, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Силно сме обезпокоени от риска от спор, който може да избухне инцидентно, вследствие на непреднамерена ескалация ", съобщи Хънт пред публицисти в Брюксел и добави, че е от основно значение Иран да не бъде тласнат по пътя на връщане към нуклеарното въоръжаване.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео направи през днешния ден непредвидена спирка в Брюксел, до момента в който там заседават външните министри на Европейски Съюз, съобщи Блумбърг.

Англия, Германия и Франция, които подписаха нуклеарната договорка с Иран през 2015 година, са притесняват, че тя може да се разпадне и оръжейната конкуренция в Близкия изток да бъде обновена, откакто президентът Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от договорката преди година, подновявайки комерсиалните наказания против Иран.

През предходната седмица Иран даде на европейските си сътрудници два месеца да приложат напълно договорката във връзка с глобите. В противоположен случай ислямската република ще възобнови обогатяването на уран до равнище за приложимост в оръжия, заплаши президентът Хасан Рохани. Това би означавало обезсилване на договорката на процедура и връщането на Иран на пътя към произвеждане на нуклеарно оръжие.

Израел побърза да съобщи, че в никакъв случай не би разрешил тона, а Съединени американски щати изпратиха в региона на Ормузкия пролив ескадра бойни кораби и бомбардировачи Б-52.

Официално в дневния ред на външните министри на Европейски Съюз през днешния ден са рецесиите в Либия и във Венецуела.

Помпео лети за Русия, където той се чака да се срещне в черноморския курорт Сочи с съветския си сътрудник Сергей Лавров и с президента Владимир Путин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР