Британският външен министър Борис Джонсън в интервю за The Sunday

...
Британският външен министър Борис Джонсън в интервю за The Sunday
Коментари Харесай

Полемика: За Борис Джонсън Русия е войнствената Спарта, Мария Захарова му намекна за Лесбос

Британският външен министър Борис Джонсън в изявление за The Sunday Times направи исторически паралел, определяйки Атина като аналог на демократична Европа и Съединени американски щати, а Русия като прикрита, недоброжелателна и войнствена страна като антична Спарта. Същевременно той посочи нуждата от съдействие с Москва, където му следва посещаване идната седмица.

Говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова декларирала на страницата си във Facebook, че това съпоставяне е неточно. Работата не е единствено в това, че Русия не е воинствена страна, изясни тя. Според нея олигархията е в основата на устройството на Спарта, а " човек не може да си показа нищо по-олигархично от Англия ".

Говорителката обаче показва единодушие с мнението на английския първи посланик, че воините сред Атина и Спарта са отслабили класическа Гърция, от което са се възползвали персите и македонците.

По думите й сегашните разпри, посяти от Запада, по-специално тези на европейския континент, отслабват самата западна цивилизация и я вършат уязвима пред лицето на закани като Ислямска страна.

Едновременно с това написа още Захарова във Фейсбук, „ свободните исторически паралели” могат да отведат английския посланик още по-надалече. „ И в един прелестен ден, той, който е толкоз екстраординарен и креативен надъхан, може да види своята страна като остров Лесбос, например”, отбелязва в умозаключение Захарова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР