Британският строителен и аутсорсинг гигант Carillion PLC обяви, че тръгва

...
Британският строителен и аутсорсинг гигант Carillion PLC обяви, че тръгва
Коментари Харесай

Британският строителен гигант Carillion обяви фалит, след като банките отказаха да го финансират

Британският строителен и аутсорсинг колос Carillion PLC разгласи, че потегля по пътя на насилствена разпродажба след неуспех на извършени през уикенда спешни договаряния с комерсиалните банки и държавното управление, на които банките отхвърлиха да провиснал повече средства на компанията.

Новината за банкрут на Carillion може да сложи под сериозен въпрос осъществяването на редица огромни инфраструктурни планове във Англия предвид на обстоятелството, че строителната компания е един от най-важните държавни снабдители, като осъществяваше редица публични строителни поръчки - от лечебни заведения до построяването на железопътни трасета и поръчки за Министерството на защитата.

В риск са и хиляди работни места, защото строителният колос с 200-годишна история има над 43 хиляди чиновници по целия свят, от които цели 20 хиляди единствено в границите на Англия.

Компанията беше принудена да започва процедура на насилствена разпродажба след закъснение осъществяването на скъпоструващи контракти и спад на новите поръчки, което докара до поредност от предизвестия за нейните облаги и до загуба в границите на първото английско финансов полугодие за над 1 милиарда паунда.

През последните дни не успяхме да осигурим финансирането, с цел да подкрепим нашия бизнес проект и затова с най-голямо страдание стигнахме до това решение, съобщи ръководителят на компанията Филип Грийн, представен от Ройтерс.

Това е един доста печален ден за Carillion, за нашите сътрудници, снабдители и клиенти с които бяхме горди да работим в продължение на доста години, добави той.

Трябва да се има поради, че кредиторите на Carillion включват огромните банки Royal Bank of Scotland, Santander UK, HSBC и други, като компанията има дълг и пасиви за 1,5 милиарда английски лири.

Напрежението към строителния колос се разрастваше в продължение на седмици, принуждавайки държавното управление да организира редица спешни срещи, с цел да разиска по какъв начин би трябвало да се реагира. Синдикатите и опозиционната лейбъристка партия твърдяха, че данъкоплатците не трябва да избавят провалената компания.

Лейбъристите приканиха за следствие на дейностите на държавното управление преди банкрута на строителната компания Carillion.

Ние настояваме за цялостно следствие на държанието на държавното по този въпрос, уточни говорителката на лейбъристката партия Ребека Лонг-Бейли пред телевизия Би Би Си.

Компанията отправяше предизвестия по отношение на нейните финанси през последните шест месеца и макар предизвестията, държавното управление продължаваше да ѝ разпорежда публични поръчки, уточни тя и добави:

Искаме да се уверим, че английският поданик няма да понесе загуби заради дейностите на държавното управление и на тази компания. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР