Британският щам на COVID-19 e на път не просто да

...
Британският щам на COVID-19 e на път не просто да
Коментари Харесай

Това се превръща в катастрофа...

Британският вариант на COVID-19 e на път не просто да сковава страната по празниците, а и поражда нови огромни опасности  от друго естество за популацията заради неочакваното уединяване на Острова от останалите страни, които незабавно затвориха границите си по въздух за релативно нескончаем интервал от време. По този мотив към този момент се появиха първите спекулации в обществените мрежи, че по-скоро става дума за политически обусловена " суха подготовка ", онагледяваща бъдещето на Англия отвън Европейски Съюз. Броени дни остават до този миг, а възможностите за дефинитивно комерсиално съглашение все още не дават мотив за оптимизъм. 

Към момента, 23 страни, предимно от Европейски Съюз са прекратили въздушните връзки с Острова, само че с сходно решение излязоха и други страни, измежду които и Русия. Най-сериозният проблем идва от решението на Франция да затвори и сухопътните връзки, като спря изцяло трафика през Ламанша , в това число и на товарния превоз. Това изправи съседите от Англия пред действителна продоволствена рецесия, поради което министър председателят Борис Джонсън свика незабавно заседание с Кризисния комитет Кобра, на което се разискват разновидностите за отбягване на дефицит на пресни храни за Коледа. 

Британските управляващи вземат незабавни ограничения да облекчат трафика към Дувър, който е основният първоначален и входен пункт с Европа и през който приблизително дневно минават към 10 000 товарни камиони минават през Дувър.

В серия от изявленията рано тази заран британският  министър на превоза  Грант Шапс съобщи, че е в непрекъснат контакт с френския му сътрудник и добави, че „ има задоволително тласъци казусът да бъде решен “. Шапс също по този начин подсигурява, че доставките на ваксина няма да бъдат нарушени от френската възбрана.

Междувременно английската верига супермаркети Sainsbury`s излезе с предизвестие, че до броени дни може да се появи недости г на артикули в магазините, в случай че транспортните връзки с континенталната част на Европа не бъдат бързо възобновени, съобщи Ройтерс.

" Ако не настъпи смяна се чака в идващите дни недостиг на марули, някои типове салати, карфиол, броколи и цитрусови плодове. Всички те се внасят от континента по това време на годината ", предизвести управата на веригата. Тя излезе с призив правителствата на Англия и Франция да намерят взаимно задоволително решение, което да дава приоритет на незабавното пропускане на селскостопанска продукция и други храни през пристанищата.

От Френска национална федерация за авто превоз (FNTR) пък излязоха със известие, че стотици водачи на камиони остават блокирани във Англия, след неочакваното спиране на транспортните връзки поради възобновените страхове към Ковид, а обстановката става пагубна.

" Блокирани са на паркинги за камиони без тоалетни - това се трансформира в злополука. Никой водач към този момент не желае да доставя до Обединеното кралство, тъй че доставките на товари до такава степен ще спрат ", сподели говорителката Ванеса Ибарлусея.

Франция се стреми да откри общоевропейски ограничения за хигиеничен протокол " през идващите часове ", с цел да може да бъде обновен трафикът с Англия, разгласи в това време френският делегиран министър по превоза Жан-Батист Джебари.

Блокирането на превоза докара до свръхструпване на артикули на английските пристанища, някои от които бяха принудени да спрат работа.

Дойче пост разгласи през днешния ден, че стопира всички доставки на пратки във Англия и Ирландия заради транспортните ограничавания, въведени от доста страни след появяването на новия, доста по-заразен вариант на ковид, съобщи Ройтерс. Ще продължат само доставките на писма и пощенски картички.

На фона на всичко това английският паунд се срина, а главният показател на Лондонската фондова борса FTSE 100 загуби над 2 на 100 в ранната сесия през днешния ден.

Близо 33 милиарда бр. лири (44 милиарда долара) бяха заличени от пазара през първата комерсиална сесия след сложния уикенд, през който Лондон разгласи нови ограничаващи ограничения против ковид за коледния интервал, а с договарянията за Брекзит не бе реализиран прогрес. 

Британската лира силно поевтиня и в ранната утринна търговия загуби над 1 % от цената си по отношение на $, остъпвайки до курс от 1,3349 $ по отношение на към 1,36 $ предходната седмица . Еврото също поевтиня по отношение на щатската валута до 1,2184 $ след равнището от към 1,225 $ за едно евро предходната седмица.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР