Британският щам мутира у нас, като за трети път експертите

...
Британският щам мутира у нас, като за трети път експертите
Коментари Харесай

Нова мутация на британския щам на COVID-19 е установена у нас

Британският вариант мутира у нас, като за трети път специалистите от Националния център по заразни и паразитни заболявания са засекли изменение в проба от инфектиран пациент.

Става въпрос за жена от Габрово на възраст над 70 години, която не е пътувала в чужбина. Положителният резултат от PCR теста е излязъл в първата седмица на месец май, оповестява " Телеграф ".

Пациентката е била приета в болница, само че без нужда от дихателна реанимация и е изписана от болничното заведение. При осъществяване на целогеномно секвениране е открито, че дамата е инфектирана с английския вирусен вид, като е открита и разновидност от изключително значение - Е484К.

Това е вторият пациент у нас, при който е открита тази разновидност. Първият случай е от април при мъж от София във възрастова група 60-70 година, който също не е пътувал в чужбина. Той още веднъж е лекуван в болница, а в следствие изписан.

За първи път учени от Обединеното кралство оповестяват за откриването на въпросната разновидност на 2 февруари 2021 година. Съчетанието и от английски вид B.1.1,7 с разновидност Е484К има независимо обозначение като VOC-21FEB-2. Същата тази разновидност обаче се следи и в комбиниране и с други разновидности на ковид, в това число южноафриканския и бразилския.

Според някои проучвания Е484К подкрепя способността на вируса да избегне действието на имунната система и понижава успеваемостта на антителата. Това прави разновидността по-заразна, защото е допустимо да засегне преболедували или имунизирани.

В същото време обаче оздравелите пациенти потвърждават, че Е484К не прави вируса по-опасен като протичане. През месец май нас обаче бе потвърдена и още една разновидност К417Т. Тя е типична за бразилския вирусен вид, само че бе открита при пациент, инфектиран с английския вариант.

Мъжът е бил на възраст сред 80 и 90 години от София. Хоспитализиран е в тежко положение и нужда от дихателна реанимация, а в следствие е умрял. Възникването на сходни разновидности при пациенти, които не са пътували в чужбина, демонстрират, че вирусът се трансформира в нашата страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР