Британският премиер Тереза Мей с нетърпение очаква разговорите си с

...
Британският премиер Тереза Мей с нетърпение очаква разговорите си с
Коментари Харесай

Тръмп: Брекзитът на Тереза Мей може да погребе търговската сделка със САЩ

Британският министър председател Тереза Мей с неспокойствие чака диалозите си с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, с цел да му изясни преговорната позиция на своята страна по Брекзита, сподели нейният представител, представен от Българска телеграфна агенция. 

Тръмп разкритикува проектите на Мей в изявление за в. " Сън ", оповестено при започване на визитата му във Англия.

В него американският президент сподели, че по този начин мечтаното от английския министър председател съглашение за свободна търговия със Съединени американски щати може да се окаже невероятно, в случай че предложенията на Мей за връзките с Европейски Съюз след Брекзита бъдат признати.

Интервюто на Тръмп бе оповестено броени часове преди диалозите сред двамата водачи. В него американският президент сподели, че разновидността за " мек Брекзит ", изложен в съгласуваната от държавното управление на Мей Бяла книга, ще погребе бъдещото съглашение за свободна търговия сред двете страни.

Бялата книга, показана през вчерашния ден след дълго закъснение, излага на 98 страници проекта на Англия за бъдещите й връзки с Европейския съюз, откакто тя излезе от него.

Основните правила, изложени в документа, бяха утвърдени на съвещание на английското държавно управление на 6 юли. Двама основни членове на кабинета - министърът на външните работи Борис Джонсън и сътрудника му по въпросите на Брекзита Дейвид Дейвис, обаче подадоха оставка, тъй като считат, че този проект планува прекомерно огромни отстъпки пред Брюксел и опонира на волята на болшинството от британците, изразена на референдума през 2016 година, напомня ДПА.

В изявлението си за " Сън " Тръмп съобщи, че съжалява за отдръпването на Джонсън, и изрази вяра той да се върне в даден миг. Президентът на Съединени американски щати даже си разреши да каже, че съгласно него Борис Джонсън би бил " страховит министър председател ", който " има нужните качества да успее ".

Кметът на Лондон Садик Хан, който Тръмп упрекна за растежа на престъпността в английската столица, реагира остро на изявлението. Президентът на Съединени американски щати укори Хан, който е мохамеданин, за атмосферата и неотдавнашните терористични офанзиви в Лондон. Кметът на английската столица свърши " ужасна работа " в опълчването на тероризма, сподели Тръмп.

Лейбъристът Хан сподели през днешния ден, че тези обвинявания са неуместни. " Самата концепция да свързваш растежа на престъпността с имиграцията от Африка съгласно мен е неуместна, и ние не би трябвало да мълчим, когато той (Тръмп) постъпва по този начин ", сподели кметът на Лондон пред радио Би Би Си.

Лейбъристката партия разкритикува президента на Съединени американски щати за отношението му към английския министър председател реакционер, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителката на главната опозиционна мощ във Англия по външнополитическите въпроси Емили Торнбъри съобщи, че е извънредно жестоко от страна на Доналд Тръмп да се държи по този метод. " Тя е неговият хазаин. Как го е възпитавала майка му? Човек не трябва да се държи по този метод ", сподели Торнбъри пред телевизия Ай Ти Ви тази заран.

По-късно говорителката на белия дом Сара Сандърс разяснява, че Тръмп не е споделил нищо неприятно по адрес на Мей и че доста я харесва и почита.

Днес американският президент смекчи тона. " С Тереза Мей имаме доста, доста мощна връзка ", съобщи Тръмп.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР