Британският премиер Тереза Мей предложи да се оттегли от поста

...
Британският премиер Тереза Мей предложи да се оттегли от поста
Коментари Харесай

Какво може да се случи по-нататък с процеса на Брекзит?

Британският министър председател Тереза Мей предложи да се отдръпна от поста си, пробвайки да завоюва поддръжка за договорката си за Брекзит, два пъти към този момент отхвърляна от Народното събрание. Депутатите в това време поеха контрола върху политическия развой, пробвайки се да намерят излаз от ситуацията, само че вчерашните необвързващи гласувания не обрисуваха ясна вероятност, тъй като нито един от препоръчаните разновидности не получи поддръжка с болшинство, обобщава АП.

Най-популярни се оказаха предлагането страната да остане в митническия съюз и проектът договорката за развода да бъде сложена на всенародно гласоподаване. Депутатите, които стоят зад тях, възнамеряват в понеделник още веднъж да има гласоподаване с вярата да се сведат предложенията до едно, което да може да получи болшинство в Народното събрание, и по-късно държавното управление да бъде изпратено още веднъж да договаря с Европейски Съюз.
 Gulliver/Getty Images
Кабинетът на Мей съобщи още преди вчерашните гласувания, че дейностите на депутатите основават рисков казус с непредвидими последствия, само че даде обещание " да се ангажира градивно " с резултата от гласуванията. Министрите подчертаха обаче, че какъвто и проект да контракти Народното събрание, той би трябвало да е реален и да предстои на договаряния с Европейски Съюз.

-->

Мей не се е отказала от вярата, че контрактуваното от нея съглашение може да мине в Народното събрание. В финален опит да завоюва на своя страна съперниците си в личната си Консервативна партия, през вчерашния ден тя даде обещание, че ще се отдръпна, в случай че договорката бъде утвърдена и Англия напусне съюза. Това се оказа задоволително, с цел да си обезпечи поддръжка от някои консерватори, които са за Брекзит и които считат, че тя не е водила добре договарянията с Европейски Съюз. Но основният съдружник на Мей - Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия, съобщи, че продължава да е срещу договорката.
 / Gulliver/Getty Images
Миналата седмица Европейски Съюз даде опция да се отсрочи излизането на Лондон от Европейски Съюз и в случай че до петък съглашението бъде утвърдено, Обединеното кралство ще може да напусне съюза на 22 май. Ако ли не - Англия има време до 12 април да каже на Европейски Съюз какво счита да прави: да излезе без договорка, рискувайки да изпадне в стопански безпорядък, или да изиска по-дълго отсрочване на излизането и да поеме курс към " по-умерен " Брекзит, или даже да остане в блока.

Според опозиционни политици единственият вероятен път са предварителни избори, които да пренаредят Народното събрание и да разбият политическия блокаж.
 Gulliver/Getty Images
Тези, които са срещу Брекзит, не са се отказали от концепцията за нов референдум за оставане в Европейски Съюз. Засега в Народното събрание няма болшинство за подобен вид, само че последователите на нов референдум считат, че публичното мнение се трансформира в тяхна изгода. Печели поддръжка и по този начин нареченият " нуклеарен вид " - просто да се анулира Брекзитът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР