Британският премиер Тереза Мей обяви пред депутатите, че им оставя

...
Британският премиер Тереза Мей обяви пред депутатите, че им оставя
Коментари Харесай

Тереза Мей призна: Може и да отложим Brexit, но за кратко

Британският министър председател Тереза Мей разгласи пред депутатите, че им оставя опцията да отсрочат датата на Brexit за " къс и стеснен интервал ", в случай че отхвърлят нейното съглашение за излизане от Европейски Съюз и откажат страната да се отдръпна от общността без договорка.
Допускането на опция за отсрочване на раздялата с едновременното унищожаване на непосредствената опасност от овакантяване на Европейски Съюз на 29 март без договорка бележи един от най-важните обрати в лабиринта на рецесията, обхванала Англия след референдума през 2016 година, разяснява организация Reuters.
Мей повтори, че тя персонално е срещу такова отсрочване и акцентира, че то не може да продължи след юни, защото в противоположен случай Обединеното кралство ще би трябвало да взе участие в изборите за Европейски парламент в края на май.
Мей разкри, че има намерение да работи в три стадия. Най-напред, до 12 март ще показа на депутатите изменен вид на съглашението за бракоразвод, което подписа с Брюксел в края на ноември и което Народното събрание отхвърли с огромно болшинство в средата на януари.
Ако на 13 март новият вид бъде отритнат, тя ще изиска депутатите да кажат дали желаят да изоставен Европейски Съюз без съглашение. Ако откажат, тогава на 14 март тя ще внесе предложение, с което ще пита депутатите дали желаят малко и лимитирано удължение на договарянията по член 50 от Лисабонския контракт, който даде началото на процеса по излизане от Европейски Съюз преди съвсем 2 години.
" Аз персонално съм срещу удължение на член 50. Нашата предпочитана цел би трябвало да е да работим за съглашение и да напуснем на 29 март " Европейски Съюз, акцентира Мей. Тя обаче добави, че желае да отговори на безпокойството на депутатите от наближаващия краен период.
Много от министрите в кабинета ѝ през последните дни заплашиха да подадат оставка, в случай че се стигне до овакантяване на Европейски Съюз без договорка.
Мей сподели пред депутатите, че в договарянията с Европейски Съюз има " добър прогрес " и тя се пробва да реализира промени в текста за защитния механизъм, с цел да се подсигурява отворена граница с Ирландия.
Тя акцентира категорично, че Англия ще напусне на 29 март без договорка, единствено в случай че е налице безапелационното единодушие на Камарата на общините по този въпрос.
Днес Мей разгласи, че всяко удължение на преговорния развой за Brexit няма да в профил разновидността за овакантяване без договорка, а единствено ще направи " ръба на скалата доста по-остър " за няколко месеца.
Според Бет Ригби - зам.-политически редактор на телевизионния канал " Sky news ", днешното изказване на Мей е основна смяна в политическата ѝ позиция в посока обединяване с крилото на последователите на евроинтеграцията в Консервативната партия.
Европейски Съюз би могъл да помогне на Англия да създаде втори референдум за Брекзит, като ѝ разреши да дефинира евродепутати, които да работят за доста малко, сподели през днешния ден външният министър на Люксембург Жан Аселборн.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР