Британският премиер Тереза Мей каза, че не вижда равенство между

...
Британският премиер Тереза Мей каза, че не вижда равенство между
Коментари Харесай

Тръмп отново обвини "двете страни" за насилието в Шарлотсвил, Мей не го подкрепи

Британският министър председател Тереза Мей сподели, че " не вижда тъждество " сред хората, които изповядват фашистки възгледи и тези, които им се опълчват и прикани за наказание на крайнодесните възгледи.

Думите ѝ, в изявление за " Скай нюз ", бяха във връзка разнопосочните реакции на американския президент Доналд Тръмп няколко дни след безредиците в Шарлотсвил, при които трима души починаха и десетки бяха ранени при конфликти на неонацисти с антифашисти.

" Не виждам знак за тъждество сред тези, които изповядват фашистки възгледи и тези, които им се опълчват. Мисля, че е значимо всички, които заемат виновни позиции, да осъдят крайнодесните възгледи, " сподели Мей, запитана за реакцията на Тръмп.

Тя не го загатна поименно, само че с думите си очерта за следващ път разликите си с американския държавен глава, които изпъкнаха няколко пъти за половин година, откогато Тръмп е в Белия дом.

 Тръмп още веднъж упрекна
© Associated Press

За по-малко от четири дни американският държавен глава съумя двукратно да разгневи жители и политици и от двете огромни партии в Съединените щати с мненията си за случилото се. В деня на безредиците в събота той в началото упрекна " и двете страни " за насилието и беше упрекнат, че слага знак за тъждество сред споделящите екстремисти хрумвания и съперниците им. Само 48 часа по-късно той даде заден ход и на специфична конференция жигосах крайнодесните организации и " други групи, сеещи ненавист ".

В ново изказване на идващия ден, във вторник, той обаче повтори, че отговорността за случилото се е и на двете страни. " Имаше група от едната страна и група от другата и те се нападнаха с бухалки - едната от страните, можете да ги наречете " лявото ", атакува другата група. И от двете страни имаше доста положителни хора. Не всички бяха неонацисти, не всички бяха бели супрематисти, " сподели той.

" Много от тях бяха пристигнали да стачкуват против свалянето на статуята на Робърт Лий. Тази седмица е Робърт Лий. Видях, че (същото ще се случи) и със Стоунуол Джаксън. Чудя се дали другата седмица ще е Джордж Вашингтон? И Томас Джеферсън след още седмица? Знаете ли, човек би трябвало да се запита, къде ще свърши всичко това? "

Много от изявените републиканци, сегашни и някогашни конгресмени - в това число Джон Маккейн, Марко Рубио, Мит Ромни и Джеб Буш - в прав текст подлагаха на критика президента поради реакцията му и поради решението му да сложи " расистите " и съперниците им под общ знаменател.
There`s no moral equivalency between racists & Americans standing up to defy hate& bigotry. The President of the United States should say so
— John McCain (@SenJohnMcCain) August 16, 2017
" Едната страна е расистка, тесногръда, нацистка. Другата се опълчва на расизма и тесногръдието. Морално разнообразни вселени, " написа в " Туитър " кандидат-президентът на републиканците от 2012 година Мит Ромни. Сходно беше посланието на сенатор Джон Маккейн, който прикани Тръмп да каже, че не може да се слага знак за тъждество сред двете групи.

Най-високопоставените републиканци в Камарата на представителите (председателят Пол Райън и водачът на републиканската фракци Кевин Маккарти) споделиха вижданията им за отговорността на крайнодесните, без да назоват президента поименно. Други обърнаха внимание на обстоятелството, че и последователи и на " двете страни " са възнамерявали да работят с принуждение в събота след обяд и по този въпрос президентът е прав.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (528)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР