Британският премиер Риши Сунак заяви, че ще вземе мерки за

...
Британският премиер Риши Сунак заяви, че ще вземе мерки за
Коментари Харесай

Грешка в софтуера довела до почти хиляда обвинени шефове на пощенски клонове на Острова

Британският министър председател Риши Сунак съобщи, че ще вземе ограничения за анулация на неоправдателните присъди против над 900 ръководители на пощенски клонове, които са били незаслужено упрекнати в кражба или машинация поради дефектна компютърна система, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Скандалът, при който стотици чиновници са били наказани за кражба, защото компютрите на пощенската работа погрешно са отчели изчезнали пари, е " един от най-големите провали в историята на правораздаването ни ", съобщи Сунак.

Сред над 900-те ръководители на пощенски клонове, наказани за кражба или машинация сред 1999 година и 2015 година, единствено 95 са съумели в обжалването на присъдите си, уточни министърът на пощите Кевин Холинрейк.

Някои от тях са били пратени в пандиза, а мнозина са били финансово унищожени, откакто е трябвало да платят огромни суми на пощенската работа. В няколко случая се е стигнало и до самоубийства.

Истинският провинен обаче е бил повреден счетоводен програмен продукт, наименуван " Хърайзън " (Horizon), обезпечен от японската софтуерна компания " Фуджицу " (Fujitsu).

Правителството също така ще даде по 75 000 бр. лири (95 000 д.) на всеки от неколцината чиновници, подхванали групови правосъдни дейности против пощенската работа, добави министър председателят.

От години службата упорства, че данните от " Хърайзън " са надеждни и упреква шефовете на клонове в незаконни дейности. Полицията стартира следствие на пощенската работа, само че до момента няма чиновници на компанията или " Фуджицу ", които да са задържани или против които да са отправени обвинявания в незаконна активност.

От 2022 година тече публично следствие. Макар че за абсурда се приказва от години, той още веднъж завладя заглавията тази седмица, откакто хитова документална телевизионна поредност възобнови публичния яд. Сериалът " Mr. Bates vs the Post Office " наблюдава траялата две десетилетия борба на шефа на пощенски клон Алън Бейтс, изигран от Тоби Джоунс, за откриване на истината и оневиняване на сътрудниците му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР