Британският премиер Риши Сунак ще се срещне с германския канцлер

...
Британският премиер Риши Сунак ще се срещне с германския канцлер
Коментари Харесай

С ключова визита Сунак сближава Великобритания и Германия в областта на отбраната

Британският министър председател Риши Сунак ще се срещне с немския канцлер Олаф Шолц през днешния ден , оповестява " Ройтерс ".

С дълго чаканото си пътешестване до Берлин английският министър-председател се надява да задълбочи съдействието в региона на сигурността, откакто разгласи решението на Лондон да усили разноските за защита.

Двамата водачи ще разгласят проекти за създаване на 155-милиметрови колесни артилерийски системи за гаубица с дистанционно управление (RCH 155) и ще обсъдят съдействие по енергийни планове, в това число немски енергийни вложения.

Само ден откакто Сунак разгласи, че ще увеличи годишно до 2030 година, което по негови думи е предизвикателство към други европейски страни да последват образеца на страната му, той ще се опита да построи по-тесни връзки в региона на сигурността с Германия.

" Англия и Германия са европейски сили. Заедно сме по-силни - без значение дали се пазиме против съветската експанзия или насърчаваме икономическия напредък и софтуерния прогрес ", акцентира Сунак.
 Обединеното кралство ще отдели 2,5% от Брутният вътрешен продукт за защита до 2030 година
Обединеното кралство ще отдели 2,5% от Брутният вътрешен продукт за защита до 2030 година

Англия се стреми да се трансформира във втората страна по голмина на разноски за защита в НАТО.

" В този рисков миг за света Обединеното кралство и Германия стоят един до друг, с цел да запазят сигурността и просперитета в целия ни континент ".

Сунак не е посещавал Германия, откогато стана министър председател на Англия през октомври 2022 година

Британският водач понижи интернационалните си пътувания и отстъпи огромна част от английската дипломация на външния си министър - някогашния министър председател Дейвид Камерън, а той самият се концентрира върху опитите си да усъвършенства електоралното положение на своята Консервативна партия, като се концентрира върху вътрешната политика преди изборите тази година.

Сунак обаче употребява завръщането си на интернационалната сцена, с цел да разгласи огромно нарастване на разноските за защита. Той уточни, че английската оръжейна промишленост би трябвало да е на " военна основа " в миг, когато светът е най-опасен от Студената война насам.

Сунак ще разиска с Шолц и вложения. Британското държавно управление съобщи, че немската енергийна компания RWE ще влага над 8 милиарда евро във Англия до края на това десетилетие, а E.ON Energy ще влага 1 милиард паунда в Обединеното кралство през идващите 5 години за стимулиране на прехода към зелена сила.
 Германско-британска отбранителна договорка може да укрепи НАТО
Германско-британска отбранителна договорка може да укрепи НАТО

В миг на дълбока смяна Берлин и Лондон би трябвало да работят заедно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР