Британският премиер Риши Сунак отложи представянето на дългоочаквания бюджетен план

...
Британският премиер Риши Сунак отложи представянето на дългоочаквания бюджетен план
Коментари Харесай

Британският премиер отложи представянето на бюджетния план

Британският министър председател Риши Сунак отсрочи представянето на дълго чакания бюджетен проект с две седмици и половина - за 17 ноември. Днес той направи дебют като министър председател в парламентарен надзор и влезе в първия си конфликт с водача на опозиционната Лейбъристка партия - Киър Стармър.
Още по темата
Отлагането на представянето на бюджетния проект е първото решение на Риши Сунак, откогато пое поста от Лиз Тръс.

Финансовият министър Джеръми Хънт работи по по този начин наречения " Мини-бюджет Хелоуин ", откогато встъпи в служба преди по-малко от две седмици, като главната му задача е по какъв начин да " запуши дупката " на 40-милиардния недостиг.

Увеличаването на налози и съкращаването на публични разноски са измежду вариантите.

Риши Сунак анулира решението на предшественичката си Лиз Тръс за добивът на шистов газ посредством хидравличен фракинг. Методът за добиване на синьо гориво ще бъде неразрешен от държавното управление на новия английски министър председател, заяви Ройтерс. 

По време на късия си мандат като министър-председател на Англия Тръс анулира мораториума върху фракинга с претекст, че най-важно е да бъдат обезпечени енергийните доставки за страната.

Запитан в Народното събрание в Лондон по отношение на фракинга, новият английски министър председател Сунак отговори, че по този въпрос поддържа уговорката, стихотворец от неговата Консервативната партия в " манифеста от 2019 година " В него се споделя, че представителите на партията " не биха подкрепили фракинга, в случай че науката не потвърди изрично, че той може да бъде реализиран безвредно ".

На въпрос на публицист дали коментарът на Сунак значи, че фракингът е " назад в кошчето за отпадък ", представител на премиера отговори: " Да, тъкмо по този начин ".

Британски природозащитни организации и някои локални общности също не поддържат фракинга, отбелязва Ройтерс.

Той беше неразрешен през 2019 година, откакто английски регулаторен орган разгласи, че не е допустимо да бъде очакван магнитудът на земетресенията, които този способ за рандеман на шистов газ може да провокира.

Дебютното присъединяване на Сунак като министър председател в парламентарните диспути с опозиционната Лейбъристка партия беше оценено като доста позитивно от неговите съпартийци, както и от политическите коментатори.

Сунак се стреми да постави завършек на продължаващия от месеци интервал на политическа неустойчивост във Англия, при който за два месеца на " Даунинг стрийт " 10 се смениха двама министър председатели, само че и да стабилизира ситуацията на своята ръководеща Консервативна партия, чиито позиции също се разклатиха поради политическите разтърсвания по върховете на страната.

По време на днешния парламентарен надзор 42-годишният политик, който след формалното си предопределение на поста през вчерашния ден от крал Чарлз Трети стана най-младият министър-председател в актуалната английска история, говореше решително и отвърна на изказванията на лейбъристите, че има намерение да ореже доста обществените разноски, с цел да приведе в ред държавните финанси.

" Моето верою е, че би трябвало постоянно, когато страната минава през тежки времена, да се помогне първо на най-уязвимите ", сподели Сунак на фона на бурни аплодисменти от страна на своите съпартийци в Камарата на общините. " Така беше по време на коронавирус рецесията, по този начин ще бъде и в този момент ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

През 2020 година когато Сунак заемаше поста на министър на финансите, страната изтегли огромни заеми, с цел да бъде защитена стопанската система от отрицателните последствия от пандемията, а в този момент като министър председател той се изправя пред сложното предизвикателство да върне английската стопанска система към растежа в изискванията на рецесията с все по-голямото повишаване на живота за елементарните жители.

Днес Сунак опита да парира и офанзивите на лейбъристите против решението му да върне като вътрешен министър Сюела Брейвърман - един от най-изявените представители на дясното крило на Консервативната партия - седмица откакто тя бе уволнена поради пробив в сигурността. Сунак резервира самообладание и когато опозицията повдигна въпроса за ниските налози, плащани от богати чужденци.

Съпругата на Сунак - която е щерка на индийски милиардер - по-рано тази година разгласи, че ще стартира да заплаща във Англия налозите върху приходите си от чужбина, откакто към нея се завихри дискусия в медиите по този въпрос, и то във време, когато Сунак усилваше налозите за семействата.

Настроението измежду депутатите от торите през днешния ден изглеждаше много по-различно от това, което цареше измежду тях предходната седмица, когато предшественикът на Сунак на премиерския пост Лиз Тръс, се яви на третия си, и както се оказа по-късно финален за нея парламентарен надзор след сриналия ѝ се престиж поради поредност радикални промени в позициите ѝ.

" Разликата в ситуацията на парламентарния надзор предходната седмица и през днешния ден е поразителна ", означи в Туитър Себастиан Пейн, който дава отговор за отразяването на новините от Народното събрание във " Файненшъл таймс ". " Сред депутатите на торите няма и помен от минорното въодушевление, в което бяха изпаднали предходната седмица ", прибавя той.

Подкрепата за консерваторите на Сунак в социологическите изследвания означи рекорден срив след несполучливите шест седмици на Лиз Тръс като министър председател. Новият министър-председател изключи опцията да свика предварителни избори.

В днешното си изявление по време на парламентарния надзор водачът на лейбъристите Киър Стармър от своя страна иронизира събитията от последните месеци по върховете на страната и Консервативната партия и нежеланието на новия министър председател да се яви на предварителни избори. Той направи това, припомняйки проницателен коментар от локално издание, че единственият път, когато Сунак е взел участие в предизборна конкуренция, е бил в конкуренцията за водач на торите и в нея той е претърпял погром от Лиз Тръс, която след това се отдръпна от премиерския пост по много злощастен метод.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР