Британският премиер Риши Сунак обяви в петък, че Великобритания ще

...
Британският премиер Риши Сунак обяви в петък, че Великобритания ще
Коментари Харесай

Лондон праща нови 20 000 военни в Европа

Британският министър председател Риши Сунак разгласи в петък, че Англия ще изпрати повече от 20 000 бойци, кораби и самолети в Северна Европа през идната година в отговор на закани от Русия. Най-вероятно обаче не се приказва за непрекъснато разполагане в района.

Както заяви пресслужбата на английското държавно управление в петък, Риши Сунак очерта проектите на Англия да усили наличието си в района на среща с командването на Съвместните експедиционни сили на Северна Европа.

" Това нарастване ще включва разполагането на повече от 20 000 бойци, моряци, морски пехотинци и летци в района през идната година, дружно с осем кораба на Кралския флот, 25 самолета и въздушни сили от хеликоптери Apache, Chinook и Wildcat ", се споделя в прессъобщението.

Нито Сунак, нито неговата пресслужба прецизираха дали най-малко част от тези сили ще останат в района за непрекъснато. В прессъобщението се приказва единствено за присъединяване в маневри и образование , а политиката, която Англия организира до момента в тази област, допуска, че не може да се приказва за разширение на непрекъснатия контингент.

BBC е изпратила питане до Министерството на защитата на Обединеното кралство и чака отговор.

В момента Англия поддържа не повече от 1300 военнослужещи в района на непрекъсната основа - по-точно на ротационен принцип на всеки шест месеца: до 900 в усиления батальон за предно наличие на НАТО в Естония и към 400 в Полша, в взаимно контингент със Съединените щати и други съдружници.
 Англия ще разгласи нов пакет от помощи за Украйна
Англия ще разгласи нов пакет от помощи за Украйна

Подкрепа против съветската експанзия

Четири батальонни групи от засиленото предно наличие на НАТО бяха ситуирани в Балтийските страни и Полша преди седем години. Ядрото на батальона в Естония са британци, в Латвия - канадци, в Литва - германци, в Полша - американци.

След офанзивата на Русия против Украйна, Германия и Канада взеха решение да усилят доста своите контингенти в Литва и Латвия , съвсем до размер на бригада, само че Англия реши да не прави това.

Съвместните експедиционни сили са смесен контингент от сили за бързо реагиране от всички северноевропейски страни под английско командване. Създаден е още през 2019 година

Риши Сунак се срещна с командването на ECO, както и с шведския министър председател Улф Кристерсън на борда на английския унищожител HMS Diamond, дебаркирал в пристанището на Уисбю.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР