Британският премиер Лиз Тръст подаде оставка в четвъртък по-малко от

...
Британският премиер Лиз Тръст подаде оставка в четвъртък по-малко от
Коментари Харесай

Лиз Тръс подаде оставка след по-малко от два месеца начело на британското правителство


Британският министър председател Лиз Тръст подаде оставка в четвъртък по-малко от два месеца, на “Даунинг стрийт ” 10. Тя разгласи това в свое изказване на фона на напън от излъчилата я Консервативна партия в последните дни.

" Разбирам, че поради обстановката не мога да осъществя мандата си, за който бях определена от Консервативната партия ", сподели Тръс с уточнението, че ще подаде оставка и като водач на торите и крал Чарлз III е известен за решението ѝ.

Би Би Си разяснява, че в създалата се невиждана обстановка на толкоз къс премиерски мандат няма изясненост дали няма да се стигне даже до предварителни избори. Амбицията на Тръс беше да остане на поста до идващия постоянен избор през 2024 година

Натискът върху нея се ускори след края на предходната седмица, когато тя уволни министъра на финансите и непосредствен неин съдружник Куази Куартенг поради лансирания от него така наречен " мини-бюджет ", провокирал разтърсвания на интернационалните финансови пазари. Това докара до рекордно ниски равнища на английската лира по отношение на щатския $.

" Встъпих в служба по време на огромна икономическа и интернационална неустойчивост. Семейства и бизнеси се притесняваха по какъв начин ще заплащат сметките си. Противозаконната война на Путин в Украйна заплашва сигурността на целия ни континент и нашата страна прекомерно дълго беше възпрепятствана от невисок стопански напредък ", сподели още Тръс.

По думите ѝ нейното държавно управление въпреки всичко е съумяло да понижи сметките за сила и е изложило визия за стопанска система с ниски налози и висок напредък, която да се възползва от свободата на Брекзит.

Въпреки подадената оставка, Лиз Тръс заявява, че ще остане на премиерския пост до избирането на неин правоприемник.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР