Британският премиер Борис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден

...
Британският премиер Борис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден
Коментари Харесай

Борис Джонсън телефонира на Урсула фон дер Лайен след като ЕС задейства клауза от споразумението за Брекзит

Британският министър председател Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е английски политик - роден на 19 юни 1964 година в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е е телефонирал на председателката на Европейската гомисия Урсула фон дер Лайен  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен – немски доктор и политик (по татко Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, откакто Европейският съюз явно е задействал извъндерна уговорка от съглашението за Брекзит с нови ограничавания върху износа на ваксини. Това заяви представител на Джонсън, съобщи ДПА.

Джонсън изрази дълбоката си угриженост от евентуалното влияние, поради стъпките, подхванати от Европейски Съюз за износа на ваксини, сподели представител на Даунинг стрийт.

Предстои Европейската комисия да даде формален отговор на фона на комплициране по отношение на наличието на регламента за новия указател на Европейски Съюз за надзор на износа и за това, дали член 16 от протокола за Северна Ирлания в действителност е бил задействан. Северноирландските юнионисти възприеха този ход на Европейски Съюз като акт на неприязън, а министър председателят на Ирландия Михол Мартин изиска неотложно изясняване от председателката на Еврокомисията Фон дер Лайен, съобщи Ройтерс. Докато Англия обмисляше отговора си, министър председателят Джонсън сподели, че Европейски Съюз би трябвало да обясни желанията си, с цел да подсигурява, че зачита уговорките си към Северна Ирландия. За момента не е ясно дали прибягването до член 16 ще влезе в действие неотложно.

Според английски медии Европейски Съюз се е отказал от този ход и има възможност всичко това да е резултат от "грешка " или "недоглеждане ". Европейски Съюз през вчерашния ден незабавно утвърди механизъм, забраняващ износа на ваксини против ковид от своя територия, без да има спациално позволение за това от страните членки. Схемата ще работи най-малко до края на март и ще се ползва единствено за експорт на препарати на фирмите, с които Европейски Съюз е сключил предварителни съглашения за покупка.

Европейската комисия разясни, че рестриктивните мерки засягат и Северна Ирландия, чиято граница с влизащата в състава на Европейски Съюз Република Ирландия би трябвало да остане транспарантна според изискванията на съглашението за Брекзит.

В Европейски Съюз има опасения, че това ще открие опция за реекспорт на ваксини на територията на Англия. Затова едностранно беше задействан член 16 от протокола за Северна Ирландия, предусещащ въвеждане на ограничавания при форсмажорни условия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР