Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е дълбоко загрижен от

...
Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е дълбоко загрижен от
Коментари Харесай

Борис Джонсън е разтревожен от насилието в Северна Ирландия

Британският министър председател Борис Джонсън съобщи, че е надълбоко угрижен от сцените на принуждение в Северна Ирландия. 41 служители на реда бяха ранени след почналите по Великденските празници митинги на лоялисти в провинцията, съобщи БНР.

Всичко стартира, когато лоялистите излязоха по улиците, с цел да изразят гнева си от решението на прокуратурата в Белфаст да не търси отговорност от присъствалите на всеобщото заравяне на републиканеца Боби Стори през юни предходната година, както и да стачкуват против Протокола за Северна Ирландия, който, съгласно тях, откъсва провинцията от останалата част на Обединеното кралство след Брексит.

Протестиращите обаче прибягнаха до принуждение, изразило се в раняването на 41 служители на реда през последните дни, опожарени коли, непрекъснато потребление на запалителни бомби.

При последния случай тази нощ бе похитен и разпален рейс. Съобщено бе също, че е пребит фотограф на „ Белфаст телеграф “.

Борис Джонсън съобщи, че разликите би трябвало да се вземат решение посредством разговор, а не със принуждение и закононарушения.

Първият министър на Северна Ирландия от Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър съобщи, че насилието тази нощ е „ вандализъм и опит за ликвидиране “ и че „ не съставлява юнионизма или лоялизма “. Тя даже добави, че протичащото се единствено отклонява вниманието от същинските извършители на реда, които са „ Шин Фейн “.

Това обаче разгневи всички останали партии. Министърът на правораздаването Наоми Лонг, която е от партията „ Алианс “, съобщи, че точно юнионистите на Фостър са същинските извършители на закона, като палят рейсове, тероризират пасажери и атакуват полицията.

А заместник-първият министър на провинцията Мишел О`Нийл от „ Шин Фейн “ означи, че полицията има потребност от поддръжка, а не от политиканство и назова събитията „ срамни незаконни подиуми “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР