Британският премиер Борис Джонсън вчера представи на Европейския съюз плана

...
Британският премиер Борис Джонсън вчера представи на Европейския съюз плана
Коментари Харесай

Точка по точка - планът на Борис Джонсън за избягване на "твърда" ирландска граница

Британският министър председател Борис Джонсън през вчерашния ден показа на Европейския съюз проекта си за нова договорка за Брекзит. По думите му той е " градивен и рационален ". Джонсън акцентира, че в случай че Европейски Съюз не бъде по-гъвкав, е подготвен да изкара Англия без договорка за " развода ". Би Би Си коментира какво е новото в предложенията на премиера.

Какво е защитен механизъм?

Предпазният механизъм е проект, който ще се приложи, с цел да остане ирландската граница отворена, както е през днешния ден, в случай че това не може да се реализира посредством комерсиална договорка или софтуерни решения.

Бе контрактуван от някогашния министър председател Тереза Мей през ноември 2018 година Ако се приложи, ще значи, че цялото Обединено кралство остава в митническия съюз на Европейски Съюз. Северна Ирландия би останала в единния европейски пазар за артикули.

Договорката би останала в действие до момента в който двете страни не се схванат за нещо по-добро, което да я размени. Премиерът Борис Джонсън е срещу защитния механизъм. Според него той е антидемократичен и ще приклещи Англия в митническата територия на Европейски Съюз. Освен това той ще попречи на Англия да подписва свои лични търговски покупко-продажби.

Какво се споделя за митниците в проекта на Джонсън?

В него се показва, че цялото Обединено кралство би трябвало да напусне митническия съюз на Европейски Съюз. Това неизбежно значи нова митническа граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия с нови условия за трансграничната търговия.

Според премиера обаче последствията може да се минимализират като инспекциите се правят на пунктове на известно разстояние от границата.

Плановете включват схеми за надеждни търговци и опростени митнически процедури, като най-малките търговци ще бъдат освободени от всички митнически процедури. Според него физически инспекции ще са нужни за дребна част от търговията и множеството може да се правят в пространствата на търговците. Отбелязва се, че въпреки всичко инспекции може да би трябвало да се вършат и на други избрани места в Ирландия или Северна Ирландия.

Планът може да изисква от Европейски Съюз да внесе промени в митническите си правила.

Вместо да се основат митнически пунктове и друга физическа инфраструктура на ирландската граница, Англия споделя, че заявления може да се изготвят по електронен път.

Правилата на единния пазар?

Тук има огромни сходства с защитния механизъм.

Северна Ирландия ще продължи да следва разпоредбите на Европейски Съюз за селско стопанство, сигурност на храните и промишлени артикули, а останалата част от Обединеното кралство – не.

Това на процедура значи нова граница в Ирландско море с инспекции на стоките, идващи там от други елементи на Англия. Подобни инспекции към този момент съществуват за добитъка. Новият проект ще значи увеличение на обсега и мащаба на тези инспекции.

Ами Стормонт?

Голямата разлика е, че северноирландските изпълнителна власт и парламент ще би трябвало да одобрят влизащите в действие разпореждания за единния пазар.

Освен това на всеки четири години Северноирландският парламент в Белфаст – Стормонт – ще би трябвало да взема решение дали желае да продължава да следва разпоредбите на Европейски Съюз или избира тези на останалата част от Англия.

Според Би Би Си Европейски Съюз евентуално ще има проблем с концепцията Северна Ирландия да има на процедура право на несъгласие на проекта. Ако тя реши да напусне тези съглашения, инспекции за сигурността на храните ще би трябвало да се състоят на ирландската граница.

Ще се съгласи ли ирландското държавно управление?

На този стадий наподобява малко евентуално. Ирландското държавно управление подписа съглашение с Англия през 2017 година, нещо като краткотрайна договорка, съгласно която няма да има никаква физическа инфраструктура или свързани инспекции вследствие на Брекзит.

Това не бе просто съглашение за попречване на появяването на нова инфраструктура на ирландската граница, а и за каквито и да било нови инспекции на остров Ирландия.

Така че позицията на ирландското държавно управление бе, че Англия се е съгласила, че това статукво ще се поддържа за трансграничната търговия. Предложенията на Борис Джонсън за митниците няма да дават отговор на тези критерии.

Накратко

- Северна Ирландия ще би трябвало да напусне митническия съюз на Европейски Съюз дружно с останалата част от Англия при започване на 2021 година след края на временен интервал след Брекзит.

- Северна Ирландия, с разрешението на политици в нейния парламент, ще продължи да ползва законодателството на Европейски Съюз за селскостопански и други артикули.

- Тази сделка може, на доктрина, да продължи за неопределен срок, само че разрешението на северноирландските политици ще се изисква на всеки четири години.

- Митническите инспекции на артикули, търгувани сред Англия и Европейски Съюз, ще бъдат " децентрализирани ", като документите ще се подават по електронен път и ще има " единствено дребен брой " физически инспекции.

- Тези инспекции би трябвало да се състоят не на самата граница, в пространства на компаниите или в други точки по веригата на доставки.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (735)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР