Британският премиер Борис Джонсън ще се изправи днес пред парламента,

...
Британският премиер Борис Джонсън ще се изправи днес пред парламента,
Коментари Харесай

Завръщане! Борис Джонсън ще говори в парламента - за пръв път след гласувания вот на доверие

Британският министър председател Борис Джонсън ще се изправи през днешния ден пред Народното събрание, за пръв път след " протеста " на депутатите от личната му партия в понеделник, съобщи ДПА.

Очаква се поддръжниците на Джонсън да провеждат шумна проява на поддръжка при появяването му пред Камарата на общините (долната камара) в английския парламент. Зад кулисите обаче, напрежението се повишава, откакто 40 % от депутатите от неговата Консервативна партия не го поддържаха при гласуването по време на вота на доверие.

Въпреки, че Джонсън оцеля след гласуването, с поддръжка от 211 против 148 гласа, някои критици предизвестяват, че престижът му е мощно оскърбен от мащаба на недоволството и до края на годината той може да изгуби поста си.

Макар съществена причина за гласуването да беше отчетът, формиран от висшата държавна служителка Сю Грей във връзка със абсурда " Партигейт ", вотът разкри също дълбокото неодобрение измежду депутатите от ръководещата партия по редица въпроси. Сред тях са обещаното законодателство за анулация на протокола сред Северна Ирландия и Европейския съюз, както и опасенията по отношение на високите налози и разноски на фона на известия че депутати бунтари може да провеждат " стачки " при гласоподаване на политики, които не утвърждават.

След като през вчерашния ден Джонсън твърдо съобщи, че намаляването на налозите към момента е " фундаментален инстинкт на консерваторите ", финансовият министър Риши Сунак употребява речта си пред мозъчния концерн " Онуърд ", с цел да затвърди желанията си за понижаване на налозите за бизнеса през есента.

Последва и апел от някогашният министър по въпросите за " Брекзит " лорд Дейвид Фрост за преразглеждане на авансово оповестените нараствания на националните осигуровки и корпоративния налог, като предизвести, че те " не са консервативни " и " подкопават растежа и просперитета ". Неговото мнение, че Народното събрание би трябвало да премине към приемането на стратегия за понижаване на налозите, за да укрепи водачеството на Джонсън, бе споделено от някои от членовете на кабинета.

Междувременно вестник " Дейли телеграф " заяви, че съдружниците на Джонсън приканват за Риши Сунак да бъде сменен с някогашния външен министър Джереми Хънт. Хънт, който остана втори на изборите за водач на Консервативната партия през 2019 година и който се чака още веднъж да се кандидатира, в случай че има нови избори, разгневи някои от депутатите в кабинета, когато разгласи, че ще гласоподава за " смяна " във вота на доверие.

От вестника споделят, че поддръжниците на тази концепция настояват, че връщането на противника му в кабинета ще помогне за стабилизиране на водачеството на Джонсън, ще спомогне за превъзмогване на вътрешнопартийните различия, като наред с това обвърже Хънт с програмата на премиера.

Съгласно настоящите партийни правила Джонсън е предпазен от нов формален избор на доверие, макар че групата " Комитет 1922 " (парламентарна група на Консервативната партия в долната камара на Британския парламент) евентуално може да пренапише партийния устав, в случай че има нов напън за смяна.

В момента наподобява опозицията няма предпочитание за ново гласоподаване против премиера Джонсън.

Въпреки това на Джонсън му предстоят гласувания за нови депутати от два изборни региона - Уейкфийлд в Западен Йоркшир и Тивъртън и Хънитън в Девън, където е допустимо успеха да отиде надлежно при " Лейбъристката партия " и " Партията на демократичните демократи ". Подобно двойно проваляне би могло да е катализатор за нови промени в партията, което да докара до нови претенции за смяна по върховете на властта.

Независимо от спекулациите един от последователите на Джонсън от кабинета - министърът на бизнеса Куази Куартенг - съобщи, че е " много убеден ", че Джонсън ще задържи позицията до идващите генерални избори. " Аз съм сигурен, че ще успее, само че доста неща могат да се случат в политиката, аз съм 100 % зад него ", сподели Куартенг през вчерашния ден пред локална медия.

" Що се отнася до премиера, той е бил отписван десетки пъти. Той е извънредно устойчив и фокусиран върху това да реализира това, което е значимо за хората ", добави Куартенг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР