Британският премиер Борис Джонсън ще публикува до края на месец

...
Британският премиер Борис Джонсън ще публикува до края на месец
Коментари Харесай

Декларацията за финансови интереси на Борис Джонсън ще излезе до края на май

Британският министър председател Борис Джонсън ще разгласява до края на месец май декларация за финансови ползи и по този начин ще се хвърли светлина върху финансирането на скъпия ремонт на жилището, заеман от него в качеството му на министър председател. Новината заяви Кристофър Гайт, новият консултант на Джонсън, който следи за спазването от министрите на разпоредбите за положителни практики, съобщи Франс прес. 

Гайт даде тези уверения пред комисия на долната камара на Народното събрание. Последните заявления за спорове на ползи са били оповестени от английски министри през юли предходната година, предава Българска телеграфна агенция. 

Според английски медии, обновяването на жилището, който Джонсън заема с годеницата си Кари Саймъндс и тяхното бебе на Даунинг стрийт 11 и който е по-голям от този на Даунинг стрийт 10, формалната резиденция на английския министър председател, е коствало 200 000 лири стерлинги - 232 000 евро, т.е. доста повече от 30 000 лири, които се покриват от страната. 

Джонсън увери, че самичък е платил за този ремонт, само че не посочи дали е получил заем или подаяние от донор на Консервативната партия, което след това е възстановил. Според Кристофър Гайт всяко подаяние ще бъде обявено в декларацията. 

Назначаването на Гайт на поста стана в края на април, в същия ден, в който бе обявено, че стартира следствие по отношение на ремонта на жилището, в който живее Джонсън. 

Разследването се води от комисията, която регламентира и финансирането на партиите. Тя счита, че има учредения да се подозира, че са били осъществени едно или няколко нарушавания. Комисията може да наложи санкции или като последна стъпка да съобщи случая на полицията. 

Бивш боен и посланик, Кристофър Гайт е бил частен секретар на кралица Елизабет Втора. От 2007 година до 2017 година той бе член на горната камара на Народното събрание. По време на чуването в комисията в долната камара депутати се усъмниха в независимостта на Гайт във връзка с Джонсън. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР