Британският премиер Борис Джонсън ще поиска кралица Елизабет Втора да

...
Британският премиер Борис Джонсън ще поиска кралица Елизабет Втора да
Коментари Харесай

Джонсън поиска кралицата да "замрази" парламента; няма кой да спре Брекзит без сделка

Британският министър председател Борис Джонсън ще изиска кралица Елизабет Втора да " замрази " сесията на Народното събрание, тъй че депутатите да не съумеят да предотвратят Брекзит без договорка.

Това оповестиха по-рано през днешния ден кореспонденти ветерани от Би Би Си и " Гардиън ", преди минути го разгласи и самият той.

Парламентът би трябвало да се събере идната седмица и евентуално ще бъде разхлабен през идната - към 10 или 11 септември.

Това ще бъде оповестено с решение на кралицата - така наречен " пророгация " е част от прерогативите на монарха и като мотив ще бъде употребена кралската тирада, с която се поставя начало на новата сесия на Народното събрание. Тя ще бъде планувана за 14 октомври - тъкмо преди Европейския съвет на 17-18 октомври и две седмици преди датата на Брекзит.

Повече за процедурата и каква роля играе кралицата четете тук.

Това ще даде на депутатите задоволително време да дебатират по възможна друга договорка за Брекзит, в случай че такава бъде утвърдена на Съвета, само че не и да спрат Брекзит без договорка.

По-рано тази седмица изтекли имейли, видени от " Обзървър ", демонстрираха, че министър председателят Джонсън търси юридически съвет може ли да разпусне Народното събрание за пет седмици и новата сесия да стартира в средата на октомври. Такъв ход би трябвало да бъде утвърден от церемониалния Таен съвет на кралицата - високопоставени съветници, които са членове на двете камари на Народното събрание.

Какво може да направи опозицията

Вчера депутати, които са срещу Брекзит без договорка, се събраха, с цел да обсъдят по какъв начин биха могли да употребяват парламентарни процедури, с цел да принудят премиера да изиска ново отсрочване на излизането от Европейски Съюз. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин разяснява, че първите стъпки към този момент са подхванати. (Повече за тази среща четете тук.)

Подобен ход Народното събрание направи през април - тогава депутатите гласоподаваха закон, който задължи премиера Тереза Мей да изиска отсрочване на излизането. Те се надяват да съумеят да създадат същото другата седмица - във вторник или сряда, като вероятно анулират плануваната къса отмора, която по традиция се прави в края на септември за партийни конференции. Председателят на Народното събрание Джон Бъркоу ще го позволи, уверени са източници на Би Би Си от тези среди.

Друга алтернатива е да се гласоподава избор на съмнение, който напряко да смъкна държавното управление. За Корбин това е пожеланият вид - той ще стане краткотраен министър председател като водач на втората парламентарна мощ, ще свика предварителни избори и ще стартира акция за втори референдум (поне по този начин споделя, само че до момента пропусна доста благоприятни условия да тръгне в тази посока.) За либералмодекратите и някои тори обаче концепцията Корбин да стане министър-председател, даже краткотрайно, е нещо неприемливо.

Честно казано, безсрамие

" Решението на премиера е много подозрително, и, почтено, казано, безобразно. Той е пределно наясно, че се намираме в национална рецесия. Знае доста добре, че Народното събрание се тормози от опцията за Брекзит без договорка и това няма кой знае какъв брой общо с началото на новата сесия ", разяснява пред Би Би Си консервативният народен представител Доминик Грийв.

" За хора като мен ще бъде доста мъчно да запазят доверието си в това държавно управление и разбирам за какво водачът на опозицията би изискал избор на съмнение. Винаги съм считал, че да бъде свалена администрацията на партия, от която съм част, е нещо, до което бих прибегнал единствено в краен случай. Оставам на това мнение и не ми се желае да го върша, в случай че има метод да се избегне. Но в случай че няма метод да се избегне, това може да е единствената ми опция ".

" Това е скандална засегнатост към демокрацията. Не можем да го допуснем " съобщи вицепредседателят на Лейбъристката партия Том Уотсън.

" Ако депутатите не се обединят, с цел да го спрат (Джонсън), днешният ден ще остане в историята като тъмен ден за английската народна власт ", разяснява министър председателят на Шотландия Никола Стърджън.

" Борис Джонсън се пробва да използва Кралицата, с цел да концентрира властта в свои ръце - това е извънредно рисков и безконтролен метод да се ръководи ", сподели лейбъристкия народен представител Ивет Купър.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (671)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР