Британският премиер Борис Джонсън ще бъде изправен пред гласуване по-късно

...
Британският премиер Борис Джонсън ще бъде изправен пред гласуване по-късно
Коментари Харесай

Британският парламент ще гласува за разследване на Борис Джонсън заради партитата

Британският министър председател Борис Джонсън ще бъде изправен пред гласоподаване по-късно тази седмица дали следва да бъде разследван поради изказвания, че е подвел Народното събрание, като неведнъж упорства, че не е нарушил наредбите на локдауна поради COVID-19 , предава Ройтерс.

предходната седмица за посещаване на празненство за рожден ден, проведено в негова чест през юни 2020 година, когато по същото време на хората от разнообразни семейства не беше разрешено да се срещат на закрито.

Противниците му приканиха Джонсън да подаде оставка, обвинявайки го в заблуждение на Народното събрание, откакто предходната година сподели на депутатите, че всички правила са били спазени на Даунинг стрийт 10 (официалната резиденция и работното място на премиера) по време на пандемията.

Линдзи Хойл, ръководител на Камарата на общините, удовлетвори настояването на опозиционните партии за гласоподаване в четвъртък дали да даде Джонсън на Комисията по привилегиите за следствие.

Съгласно държавния кодекс съзнателното заблуждение на Народното събрание е закононарушение, което би трябвало да докара до оставка .

Предложението обаче е малко евентуално да бъде утвърдено, защото Джонсън резервира поддръжката на множеството депутати в своята Консервативна партия и към момента може разполага с болшинство в Народното събрание , само че дебатът ще притегли ново внимание към въпроса за неговото водачество.

Джонсън ще се обърне към Народното събрание към 15:30 часа локално време (17:30 часа българско време), с цел да се извини за нарушаването на разпоредбите на локдауна, като той за първи път ще приказва по този въпрос пред депутатите.

Той ще се опита да отклони част от рецензиите, като приказва за други въпроси, с които се занимава, в това число войната в Украйна, енергийната рецесия и имиграцията.

Британският министър на Северна Ирландия Брандън Люис омаловажи изказванията, че министър председателят е подвел Народното събрание и допусна, че санкцията, която е платил, е сходна на случаите, когато министри преди този момент са получавали санкции за паркиране.

Основната опозиционна Лейбъристка партия прикани консерваторите да попитат съвестта си и да гласоподават против водача си, само че призна, че е малко евентуално да завоюват задоволително гласове, с цел да задействат следствие.

Натискът да подаде оставка от страна на личните му депутати понижа със започването на войната в Украйна, в която той се пробва да играе водеща роля в отговора на Запада. Докато някои към момента го приканват да си върви, множеството споделят, че в този момент не е моментът.

Лидерът на лейбъристите Кейр Стармър упрекна премиера, че употребява спора в Украйна като щит, с цел да резервира работата си и сподели, че намира сходна тактичност за " много обидна ".

" Той не просто е нарушил разпоредбите, той е излъгал обществото и е излъгал Народното събрание за това ", сподели Стармър.
 Първа оставка поради английския
Първа оставка поради английския " Партигейт ", само че не на Борис Джонсън

Поста си напуща зам.министърът на правораздаването

Ако Борис Джонсън се отдръпна или бъде свален от поста министър-председател, във Англия - вместо съревнование за водачество, с цел да не се отвлича вниманието от спора в Украйна, разяснява през вчерашния ден вестник " Гардиън ".

Вестникът прецизира, че концепцията е на високопоставения реакционер и критик на английския водач - сър Роджър Гейл.

Той даже счита, че " краткотрайната администрация " може да бъде ръководена от вицепремиера Доминик Рааб, който за малко пое ръководството през 2020 година , когато Джонсън беше приет в болница с COVID-19.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР