Британският премиер Борис Джонсън призова колегите си от Г-7 да

...
Британският премиер Борис Джонсън призова колегите си от Г-7 да
Коментари Харесай

Борис Джонсън призова Г-7 да не се отказва от Украйна

Британският министър председател Борис Джонсън прикани сътрудниците си от Г-7 да не се „ отхвърлят “ от Украйна четири месеца след началото на ожесточената война с Русия, обещавайки нова финансова поддръжка за Киев.
Борис Джонсън, министър председател на Англия
" Украйна може да завоюва и ще победи. Но те се нуждаят от нашата поддръжка, с цел да създадат това. Сега не е моментът да се отхвърляме от Украйна ", сподели Джонсън в изказване в навечерието на срещата на върха на Групата на седемте в Баварските Алпи.

Англия е подготвена да даде още 429 милиона английски лири (525 милиона долара) гаранции по заеми, се споделя в изказването на Даунинг стрийт, предупреждавайки, че украинското държавно управление се притеснява, че може да остане без пари до есента без нови парични вливания.

Обещанието покачва общия размер на английската финансова и филантропична помощ за Украйна тази година до към 1,8 милиарда $.

Джонсън, под напън вкъщи поради неуспеха на изключителните избори и голям брой отрицателни заглавия, е корав в поддръжката си за Украйна. Той посети два пъти Киев след нашествието на Русия на 24 февруари и изпрати въоръжение на украинската войска по-рано от другите западни съдружници.

Джонсън ще се причисли към президента на Съединени американски щати Джо Байдън, немския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и сътрудниците им от Италия, Канада и Япония в баварския палат Елмау за срещата на върха на Г-7 от 26 до 28 юни.

Разговорите ще бъдат последвани от значима среща на върха на НАТО в Мадрид.

Украинският президент Володимир Зеленски би трябвало да се обърне към водачите на Г-7 в понеделник посредством видеовръзка и съгласно Даунинг стрийт се чака той да призове съдружниците да дават дълготрайна поддръжка за неговата разкъсвана от война страна.

„ Всеки симптом на отмалялост или съмнение в западната поддръжка за Украйна ще бъде пряк коз в ръцете на (руския) президент (Владимир) Путин “, се прибавя в изказването.

Говорителят на Джонсън сподели, че до момента в който бойните дейности бушуват, западната поддръжка за Украйна би трябвало да навлезе в „ нова фаза “ и въпросът бе по какъв начин най-добре да се „ укрепи “ Украйна.

„ Това е, което министър председателят ще изиска на срещите на върха на Г-7 и НАТО, насърчавайки своите сътрудници водачи да усилят икономическата, военната и политическата си поддръжка за Украйна “, сподели представителят.

„ Успоредно с това би трябвало да засилим глобите против Путин и неговите доближени, с цел да усетят цената за своето безчовечие “. / БГНЕС, Агенция Франс Прес

Лондон/ Великобритания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР