Британският премиер Борис Джонсън покани украинския президент Володимир Зеленски да

...
Британският премиер Борис Джонсън покани украинския президент Володимир Зеленски да
Коментари Харесай

Джонсън иска да направи алтернатива на Европейския съюз с Украйна


Британският министър председател Борис Джонсън предложения украинския президент Володимир Зеленски да сътвори нов съюз, опция на Европейски Съюз, който може да включва и балтийските страни, заяви италианският ежедневник Corriere della Sera, базирайки се на свои източници.

Този съюз може да включва с изключение на Обединеното кралство и Украйна, Полша, Естония, Латвия, Литва и евентуално по-късно Турция.

Джонсън счита, че членовете на алианса ще бъдат стимулирани от недоверието си към Брюксел и разочарованието си от реакцията на Берлин против съветската експанзия, обединени от възторг за народен суверенитет, демократична пазарна стопанска система и изцяло недвусмислена оценка на военната опасност от Москва.

Според източници на Corriere della Sera, Джонсън показа своята теза пред Зеленски по време на срещата им в Киев на 9 април. Киев не е изразил никаква позиция по въпроса.

Според вестника Зеленски чака срещата на върха на Европейски Съюз на 23 юни, където европейските водачи могат да решат дали да дават на Украйна статут на кандидатка и да стартират публични договаряния за участието на страната в Европейски Съюз.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР