Британският премиер Борис Джонсън подаде оставка, предаде БТА. „Трябва да

...
Британският премиер Борис Джонсън подаде оставка, предаде БТА. „Трябва да
Коментари Харесай

Джонсън подаде оставка: Трябва да има нов лидер на партията и нов премиер

Британският министър председател Борис Джонсън подаде оставка, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Трябва да има нов водач на партията и нов министър председател. Процесът би трябвало да стартира в този момент и аз ще остана, до момента в който новият водач бъде определен ", съобщи той.

Малко преди да разгласи, че подава оставка, беше обявено, че той е почнал да назначава нови министри в кабинета си, в това число и трети министър на образованието за последните три дни, съобщи Ройтерс.

Джонсън, който беше заставен да се отдръпна, откакто негови министри и депутати от Консервативната партия подадоха оставки или отдръпнаха поддръжката си, назначи Грег Кларк за министър по въпросите на жилищното строителство и Джеймс Клевърли за министър на образованието.

Заради разтърсванията в центъра на властта във Англия, във вторник вечерта Джонсън назначи за финансов министър Надим Захауи, който преди този момент оглавяваше министерство на образованието. Вчера Захауи е споделил на Джонсън да напусне, а през днешния ден той насочи апела си обществено.

Освен това във вторник министър председателят назначи Мишел Донелан на мястото на Захауи в министерство на образованието, само че на идната заран тя подаде оставка, като съобщи, че Джонсън би трябвало да си върви.

Въпреки че за британците ставаше все по-видно, че ситуацията на Борис Джонсън е неспасяемо, новината въпреки всичко е изненадваща, като се има поради характера на премиера.

Някои развития тази заран обаче несъмнено са натежали в интерес на решението на Джонсън.

Първо, лоялният му министър за Северна Ирландия Брандън Люис подаде оставка. Верният на премиера министър на защитата Бен Уолъс също мина в лагера на убеждаващите Джонсън да се отдръпна. Нов апел за оставка насочи новоназначеният министър на финансите Надим Захауи, а назначената като министър на образованието на мястото на Захауи - Мишел Донелан - също подаде оставка.

Друг значим фактор е бил диалогът на Джонсън с ръководителя на „ Комитет 1922 “ сър Греъм Брейди, който се допуска, че го е убедил, че е по-достойно да подаде оставка, в сравнение с да бъде провокиран нов избор на доверие, който той позорно би изгубил.

Подалият тази заран оставка Джордж Фрийман, който е министър, отговарящ за науката, също прикани Джонсън да се отдръпна още през днешния ден и като министър-председател, да се извини на кралицата, и неотложно да бъде назначен длъжностен министър председател. Предполага се, че доста други консерватори също са били срещу оставането на Джонсън на Даунинг стрийт до есента, тъй че това може да бъде идната вътрешнопартийна война за торите.

Някои от най-близките съдружници на Джонсън към този момент признават, че е пристигнал моментът, в който той да напусне държавното управление и са се опитвали да го " убедят да подаде оставка ", заяви Скай нюз.

Надпреварата за нов водач ще се състои през лятото и нов министър-председател ще заеме поста в точния момент за партийната конференция на торите през октомври.

Междувременно и новоназначеният финансов министър Надим Захауи разгласява писмо в четвъртък, в което приканва премиера Борис Джонсън да подаде оставка. Захауи беше назначен на поста си едвам преди два дни след напускането на Риши Сунак.

Захауи изясни, че персонално е посъветвал Джонсън да напусне.
" Сърцето ми е разрушено, че той не ме послуша и че в този момент подкопава невероятните достижения на това държавно управление в този късен час. Страната заслужава държавно управление, което е освен устойчиво, само че и което работи честно. Г-н Премиер, знаете в сърцето си какво е вярното нещо да извършите и си тръгвайте в този момент ", написа Захауи.

Последната актуализация от английските медии демонстрира, че 57 чиновници на държавното управление на Обединеното кралство са се отдръпнали от своите постове на Даунинг стрийт.

След новината за оставката на Борис Джонсън английската лира отскочи към 1,2000 щатски $, откакто в сряда паундът поевтиня за малко под 1,1900 $ за пръв път от март 2020 година

Реакции

" Облекчение " е най-често употребяваната дума през днешния ден в английските медии във връзка на новината за оставката на премиера Борис Джонсън.

" Намерението на Борис Джонсън да подаде оставка е добра вест за страната ", разяснява водачът на Лейбъристката партия Киър Стармър.

" Партията на торите насади безпорядък в страната по време на най-голямата рецесия с повишаването на живота за десетилетия и не може повече да претендира, че може да реши проблемите. Те бяха на власт 12 години и нанесените рани са дълбоки ", добави Стармър.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън съобщи, че „ възприятието на облекчение е навсякъде след хаоса през последните дни. Тя обаче сложи под въпрос дали Борис Джонсън е в положение да остане и да ръководи до есента.

Първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд сподели, че „ всички четири народи в Обединеното кралство се нуждаят от устойчиво английско държавно управление “ и е удовлетворен, че министър председателят е взел вярното решение да се отдръпна. Големият критик на премиера в личната му партия Тобайъс Елууд изрази удовлетворение, че Джонсън в последна сметка е осъзнал нанесените вреди освен на партията, само че и на интернационалния имидж на страната и че в този момент е момента торите да се прегрупират и да вървят напред.

Кореспондентката на Би Би Си в Брюксел Джесика Паркър заяви, че " дипломатите в Европейски Съюз следят събитията в Лондон с огромен интерес и без подозрение с наслада ". Тя обаче добавя, че въпреки и да е ясно, че на мнозина Борис Джонсън няма да им липсва, те си задават неизбежно въпроса кой ще бъде новият министър председател и дали това няма да е още по-лошо за бъдещите връзки след Брекзит.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР