Британският премиер Борис Джонсън не може да отговаря на конкретни

...
Британският премиер Борис Джонсън не може да отговаря на конкретни
Коментари Харесай

Джонсън отказва да говори за Партигейт, за да не се меси на полицията

Британският министър председател Борис Джонсън не може да дава отговор на съответни въпроси, свързани с празненствата на Даунинг стрийт по време на локдауна, с цел да не въздейства на полицейското следствие за 12 от тях. Това съобщи през днешния ден пред " Скай нюз " вицепремиерът Доминик Рааб, съобщи Ройтерс.

По думите на Рааб, в случай че министър председателят стартира да разяснява съответни неща, с които в този момент се занимава полицията, към него с съображение биха могли да бъдат предявени обвинявания за интервенция в следствието.

Британската полиция разполага с над 500 страници и повече от 300 фотографии по така наречен " Партигейт ", т.е. следствието дали празненствата на Даунинг стрийт са нарушили рестриктивните мерки поради ковид.

Първоначално Джонсън твърдеше, че не е имало никакви нарушавания, след което неведнъж отхвърляше да дава отговор дали е бил на някои от събиранията. По-късно призна, че е участвал на едно от тях, мислейки, че това е работна среща, а през вчерашния ден, базирайки се на следствието на Скотланд ярд, не пожела да отговори на въпроси бил ли е на празненството в персоналния му апартамент над офисите на Даунинг стрийт.

Опозиционни партии обаче настояват, че полицейското следствие не изключва опцията Джонсън да дава отговор в детайлности, изключително на питания в Камарата на общините.

Усещането, че тези, които вършат разпоредбите, не ги съблюдават

Премиерът Борис Джонсън би трябвало да научи уроците от тази рецесия, написа през днешния ден лондонският " Телеграф " във връзка абсурда за празненствата. Основният въпрос не е кой е изял парче торта, а чувството, че тези, които вършат разпоредбите, не ги съблюдават. Забавеният и окастрен отчет на висшата английска чиновничка Сю Грей за възможните нарушавания на разпоредбите на локдауна от чиновниците на " номер 10 " удостоверява много към този момент известни неща и оставя без отговор доста въпроси, заключава вестникът в публицистичната си публикация.

" Индипендънт ", също в публицистична публикация, акцентира, че обществото си е основало мнение за ролята на Джонсън, още преди да бъде оповестен отчетът. И министър председателят би трябвало да поеме отговорността си за абсурда, станал прочут като " Партигейт ". Цитират се и думите на госпожа Грей: " Има провали в управлението и преценките в разнообразни елементи на номер 10 и офиса на кабинета и по друго време. Някои от деянията не е би трябвало да бъдат разрешавани. А други прояви не е трябвало да се позволява да протекат по този метод ".

Едва ли би трябвало да се показва кой е управлявал Даунинг стрийт и държавното управление по време на въпросния интервал. Мястото е било частично феодален двор, частично пиянско котило, частично място за празненства на братства. Обществото към този момент знае задоволително и това е засегнатост за неговите жертви, акцентира изданието.

Според " Гардиън " обновеният отчет на Сю Грей от следствието за празненствата е " шедьовър на омаловажаването ". Написан е от първо лице с езика на дълготраен държавен чиновник с огромен опит в обяснение на нарушавания на етиката по високите етажи на ръководството. По мотив съмненията си дали да не спре краткотрайно разследваните си Грей написа: " Предвид огромния публичен интерес и угриженост по тези въпроси и с цел да избягна по-нататъшно закъснение, аз представям осъвременен вид на следствието ".

Използването на думата " осъвременен " се възприема като знак, че Грей не счита документа за финален и се чака да показа цялостния си отчет, откакто завърши полицейското следствие, разяснява вестникът.

" Таймс " предсказва, че на Даунинг стрийт 10 предстоят сложни месеци. И в случай че някои в премиерския офис са се надявали, че орязаният отчет на Сю Грей ще тегли чертата под " Партигейт ", те надълбоко са бъркали, счита вестникът.

Въпреки че Грей е била лимитирана в работата си - което тя би обяснила със възбраната от полицията да разисква събития, които са предмет и на полицейско следствие - разкритията в нейния отчет от 12 страници вещаят проблеми за Борис Джонсън. Грей първа заяви, че Скотланд ярд проверява не по-малко от 12 събития на Даунинг стрийт и в Уайтхол, три от които директно засягат премиера. Едното от тях е градинско празненство на 20 май 2020 г, за което Джонсън твърди, че е било работна среща, а второто е честването на рождения му ден на 19 юни, написа " Таймс ".

Според изданието в този момент фокусът се измества към следствието на полицията, откакто през вчерашния ден детективите споделиха, че са събрали 500 страници с доказателства и 300 фотографии, снимани на другите прояви на Даунинг стрийт. Става ясно, че измежду доказателствата има стенограми от разпити на повече от 70 лица, както и имейли, известия по WhatsApp, есемеси и документи за влизане и излизане от здания, написа " Таймс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР