Британският премиер Борис Джонсън коментира пред БиБиСи и призова президента

...
Британският премиер Борис Джонсън коментира пред БиБиСи и призова президента
Коментари Харесай

Джонсън иска нова сделка на Тъмп да замени ядрената сделка с Иран

Британският министър председател Борис Джонсън разяснява пред БиБиСи и прикани президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да размени иранската нуклеарна договорка със лично ново съглашение, с цел да подсигурява, че Ислямската република няма да се снабди с нуклеарно оръжие.

" Ако се отървем от нея (сделката), тогава се нуждаем от друга, казусът със остарялата е, че от американска позиция тя е неприятна, изтекла, плюс това бе контрактувана от президента Обама и от тяхна (САЩ) позиция тя има доста дефекти. Нека я сменяем със " договорката на Тръмп " и това ще бъде превъзходен излаз от обстановката ", изясни Джонсън.

" Президентът Тръмп е страховит предприемач. Нека да работим дружно, с цел да сменяем нуклеарната договорка и реализираме договорка при изискванията на Тръмп ", добави английският министър председател.

Съгласно договорката, подписана през 2015 година, известна като Съвместен повсеместен проект за деяние (JCPOA), Иран се контракти с Китай, Франция, Германия, Русия, Обединеното кралство и Съединените щати да ограничи нуклеарната си стратегия. Но през 2018 година Тръмп се отдръпна от договорката.

Европейските сили неведнъж декларират, че към момента поддържат договорката, макар че Техеран разгласи по-рано този месец, че ще се откаже от рестриктивните мерки за обогатяване на уран, което е още един удар по договорката.

" Ако се отървете от тази нуклеарна договорка, JCPOA, това е, което Тръмп желае. Моят въпрос към нашите американски другари е, вижте, по един или различен метод би трябвало да се спрат иранците да се снабдят с нуклеарно оръжие ", изясни Джонсън.

Тръмп е убеден, че към момента може да предоговори ново нуклеарно съглашение с Техеран, съобщи съветникът на Белия дом Келиан Конуей по-рано този месец, откакто Иран разгласи, че ще се отдръпна още повече от нуклеарния пакт от 2015 година

" Не желая боен спор сред нас, Съединените щати и Иран, дано да наберем това нещо ", добави Джонсън.

Лаура Куенсберг от БиБиСи съобщи, че схваща, че министър председателят не предлага JCPOA да бъде отстранен, само че би трябвало да се работи във формат, който Съединени американски щати ще подпишат.

" Ройтерс " заяви, че Обединеното кралство, Франция и Германия ще осведомят Европейски Съюз, че те задействат механизъм в нуклеарната договорка с Иран след възобновени нарушавания от Техеран на съглашението от 2015 година

Джонсън съобщи, че е удовлетворен, че Иран признава за позволена " ужасна неточност " със свалянето на украински пътнически аероплан.

Той отбрани реакцията на Англия за убития от Съединени американски щати ирански военачалник Касем Солеймани, като съобщи, че е изиграл " обичайна си роля " със Съединени американски щати и Европа за деескалация на напрежението.
Според него Иран е " невероятна страна " и " би трябвало да се ориентира към... нашия метод на правене на нещата ", само че " те са в плен на това държавно управление ".

Борис Джонсън добави, че " очевидно Иран е направил ужасна неточност ", само че " най-важното е напрежението в района да се успокои ".

Иранският президент Хасан Рохани дефинира свалянето на украински пътнически аероплан, при което починаха 176 души, " непростима неточност ".

Инцидентът е след убийството на военачалник Касем Солеймани, вторият най-силен човек в Иран, при американски въздушен удар в Ирак и последвала иранска ракетна по този начин против американски бази в Ирак. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР